LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti stručnjaka

Hrana koja utječe na kvalitetu vašeg sna: što ne jesti prije spavanja?

Najvažnije je slušati vlastito tijelo, međutim, neke namirnice je dobro izbjegavati, pogotovo u večernjim satima.

Najvažnije je slušati vlastito tijelo, međutim, neke namirnice je dobro izbjegavati, pogotovo u večernjim satima.

Što i kada jedete može utjecati na kvalitetu vašeg sna. Ako vam se često događa da navečer ne možete zaspati, problem može biti u prehrani. Naime, prekasni obroci i određena vrsta hrane mogu biti razlog, piše Hina.
 

Što izbjegavati u večernjim satima?

 

Nutricionist Milan Hollinghaus tvrdi kako je najvažnije slušati vlastito tijelo, međutim, neke namirnice je dobro izbjegavati, pogotovo u večernjim satima.

Prije svega, pića koja sadrže kofein ili šećer: kava, crni čaj, energetski napici, poznati su po tome da nas drže budnima, pa njih definitivno treba izbjegavati u večernjim satima ako želite zaspati kao beba.
 

Obilni obroci s mnogo teško ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa ili one s previše masti, također su teške za želudac“, kaže Hollingshaus.
 

Alternativa za bolji san


Nutricionist preporučuje da radije pojedete manji obrok, poslužen na manjem tanjuru. Polovica tog tanjura trebala bi sadržavati svježe namirnice poput povrća, četvrtinu hrane bogate proteinima, a zadnja četvrtina ugljikohidrati. Takav obrok bi vas trebao držati sitim tijekom noći, a opskrbit će vas svim potrebnim nutrijentima.

Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi ono što jedete. Prenagle promjene također mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna.
 

Dogodi li se ponekad da prije spavanja posegnete za obrokom koji bi vam mogao otežati san, pokušajte prije večernjeg odmora olakšati posao probavnom traktu odlaskom u kratku šetnju ili uzimanjem čajeva za probavu, poput kombinacije komorače, anisa i kumina ili mente", savjetuje nutricionist.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA