LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budite praktični

Kako se pametno pakirati za ljeto?

Neka vam pakiranje i količina stvari ne budu stres na putovanju. Najvažnije je da vrijeme odmora koje je pred vama iskoristite maksimalno..

Neka vam pakiranje i količina stvari ne budu stres na putovanju. Najvažnije je da vrijeme odmora koje je pred vama iskoristite maksimalno..

Za razliku od zimskih putovanja, kada nosimo glomaznu odjeću i obuću, ljeto je savršeno vrijeme za putovanje, barem kada je o prtljazi riječ. Ako planirate skoro ljetovanje i odlazak na more, olakšajte si pripremu za pakiranje . U nastavku donosimo savjete za pakiranje vaše putne torbe i ostale savjete koji bi vam mogli dobro doći prilikom ljetovanja. A vi pogledajte jeste li spakirali sve potrebno!
 

Ono najteže: pakiranje odjeće


Kada je o odjeći riječ, prvo što treba imati na umu jest koliko dugo ostajete na svome putovanju, pa s time u skladu spakirati samo onaj broj odjevnih komada koji vam je zaista potreban, uz eventualnu rezervu za slučaj potrebe. Međutim, svakako uvijek vrijedi provjeriti ima li vaš smještaj perilicu rublja, pa u tom slučaju osloboditi svoju prtljagu viška odjeće i uzeti otprilike upola manje odjeće – jer barem jednom možete rublje i odjeću oprati.

Pakiranje odjeće najbolje je organizirati prema kategorijama, primjerice: rublje, odjeća za plažu, odjeća za aktivnosti (ukoliko se planirate baviti kakvim sportom poput jutarnjeg trčanja, nogometa, planinarenja i sl.), odjeća za izlaske, odjeća za spavanje, itd.

Nemojte prepakirati torbu s previše sličnih setova odjeće, primjerice uzimati dva kupaća kostima ako koristite samo jedan, 4 večernje haljine ako ćete izaći samo dvaput, i slično. Izgledno vam neće trebati dva para tenisica i dva para natikača za plažu, pa je dovoljno spakirati samo po jedne. To će pogotovo biti korisno ako pakirate torbu za avionsku kabinu koja je strogo uvjetovanih dimenzija.

Jako važna napomena kad je riječ o pakiranju odjeće jest: riješite se načina razmišljanja zvanog „za svaki slučaj“. To je najčešće glavni razlog pretjeranog pakiranja.

Donosimo trikove koji će ti popraviti vruće ljeto!


 

Isplanirajte put i zapišite itinerarij


Možda ste jedna od onih osoba koje vole imati isplaniran svaki dan svoga putovanja, a možda ste ipak spontanog karaktera pa na putovanje odlazite s ciljem samo da se odmorite, bez previše dodatnih aktivnosti. Bez obzira koji ste tip, uvijek si možete složiti barem okvirni plan s kojim ćete moći računati, a koji će vam ujedno biti i smjernica za pakiranje.

Ako znate da ćete većinu vremena provesti na plaži, tada u torbu pakirate pretežno kupaće kostime, ručnike, sredstva za zaštitu od sunca, prikladnu obuću i sl. Ako pak planirate izlaske u grad, odlazak u crkvu, šetnje gradom, večernji hakl na igralištu, itd., u tom slučaju dodajete na popis sve potrebno za planirane aktivnosti.
 

Pretežno vedro?


Osim aktivnosti, najbolji pokazatelj što spakirati jest vremenska prognoza. Bez mnogo filozofije, provjerite kakve će biti temperature na vašoj destinaciji tijekom boravka ondje, kao i općenito klimu (jesu li primjerice dani izrazito topli i vlažni, a noći hladnije). 

Ipak, čak i ako se naziru nešto niže temperature, ne pretjerujte s jaknama i dugom odjećom jer vam izgledno neće biti potrebna u tolikoj mjeri, a zauzima puno mjesta u putnoj torbi.


Društvo na putovanju


5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Nešto što također treba uzeti u obzir jest i tko će s vama putovati i dijeliti smještaj. Putujete li s obitelji, prijateljima, samostalno ili organizirano u skupini (agencijski, fakultetski, itd.), iskoristite mogućnosti koje nudi putovanje u društvu. Točnije, neke stvari moguće je zajednički koristiti (poput paste za zube), neke si možete međusobno posuđivati (npr. komadi odjeće), a o nekima se konzultirajte trebaju li vam uopće. Na taj način, bez obzira radi li se o malim i većim predmetima, možete se dogovoriti tko će što nositi i tako si uštedjeti prostor za pohranu u putnoj torbi.
 

Kozmetika, nakit, uređaji...


Osvijestite se kako odlazite na odmor, na mjesto gdje ne trebate nužno koristiti sve standardne kozmetičke preparate, laptop ili druge kućanske predmete koji bi izgledno mogli biti ionako osigurani u vašem smještaju. Dakle, ograničite svoj popis na ono zaista najnužnije, jer ćete ionako vrijeme provoditi vani i na aktivnostima koje planirate. Dodatno, manje stvari će vam svakako biti olakšavajući faktor tijekom odmora, vjerujte nam na riječ!

Sve što ne ponesete, a ispostavi se kao potrebno na putu, uvijek ćete moći kupiti ili posuditi, stoga ne robujte predugačkim popisima.
 

Kako pakirate stvari?


Rolanje i vakumiranje među najkorisnijim su savjetima kada je riječ o pakiranju (odjeće) u torbu. Zahvaljujući tehnici rolanja odjeće, iskoristit ćete maksimalno prostor u koferu, popuniti i njegove kuteve, a odjeće neće biti izgužvana kad je izvadite. Vakumiranje, ako za to imate mogućnosti, dobar je način pakiranja odjeće u posebne vrećice, čime osiguravate višak prostora u torbi za ostale stvari. Jednako tako, pokušajte ništa ne pakirati u tvrde kutije i masivne vreće koje nisu prilagodljive u prtljazi.

Najbolje što možete ponijeti sa sobom je opuštenost i dobra volja. Stvari možda neće uvijek proteći kako ste planirali, možda ćete zapeti u kolonama na putu do odredišta, možda izgorjeti na suncu, možda izgubiti neki predmet. Stoga, neka vam pakiranje i količina stvari ne budu jedan od tih stresova. Najvažnije je da vrijeme odmora koje je pred vama iskoristite maksimalno i s vama najvažnijim ljudima. 
FOTO: PIXABAY