Kuhajte sa Studentskim
Kako pravilno skuhati rižu? Uz ove savjete uspješno izbjegnite ljepljivu teksturu
Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.
Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.
Riža je jedna od najčešće korištenih namirnica u kuhinji. Može poslužiti kao idealan prilog, a nerijetko i kao glavna namirnica u popularnim rižotima. Na tržištu postoje brojne vrste riže, a najzastupljenija je obična bijela.
No, iako izgleda jednostavno, proces kuhanja riže zahtjeva određeno znanje. Prije svega, potrebno je pripaziti na teksturu, koja se nikako ne smije pretvoriti u ljepljivu masu.
Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.
Ispiranje
Prije kuhanja, riža se mora obavezno isprati u hladnoj vodi. Pranje obavite u posudi, bez korištenja cjedila.
Dodavanje vode
Univerzalno pravilo glasi - na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. No, količina vode može varirati ovisno o vrsti riže, stoga se prije svega treba detaljnije upoznati s namirnicom.
Proces kuhanja
U posoljenu vruću vodu dodajte rižu. Nakon što voda proključa, smanjite vatru i kuhajte 10 do 15 minuta. Vrijeme kuhanja ponovno ovisi o vrsti riže. U čitavom procesu obavezno koristite poklopac, a rižu nikako nije preporučljivo miješati jer se tako stvara ljepljiva tekstura i riža gubi svoju konzistenciju.
OZNAKE:
IZVOR:
RECEPTI
FOTO:
UNSPLASH