LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Kako pravilno skuhati rižu? Uz ove savjete uspješno izbjegnite ljepljivu teksturu

Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.

Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.

Riža je jedna od najčešće korištenih namirnica u kuhinji. Može poslužiti kao idealan prilog, a nerijetko i kao glavna namirnica u popularnim rižotima. Na tržištu postoje brojne vrste riže, a najzastupljenija je obična bijela.

No, iako izgleda jednostavno, proces kuhanja riže zahtjeva određeno znanje. Prije svega, potrebno je pripaziti na teksturu, koja se nikako ne smije pretvoriti u ljepljivu masu.

Do savršeno skuhane riže možete doći uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.
 

Ispiranje


Prije kuhanja, riža se mora obavezno isprati u hladnoj vodi. Pranje obavite u posudi, bez korištenja cjedila.
 

Dodavanje vode


Univerzalno pravilo glasi - na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. No, količina vode može varirati ovisno o vrsti riže, stoga se prije svega treba detaljnije upoznati s namirnicom.
 

Proces kuhanja


U posoljenu vruću vodu dodajte rižu. Nakon što voda proključa, smanjite vatru i kuhajte 10 do 15 minuta. Vrijeme kuhanja ponovno ovisi o vrsti riže. U čitavom procesu obavezno koristite poklopac, a rižu nikako nije preporučljivo miješati jer se tako stvara ljepljiva tekstura i riža gubi svoju konzistenciju.

 
FOTO: UNSPLASH