LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ušteda vremena

Deset ukusnih recepata za užurbane studente

Da bismo ti uštedjeli vrijeme potrebno za kuhanje, a da bi ti ipak nešto fino pojeo, pripremili smo ti popis od 10 vrlo ukusnih recepata za koje ti je potrebno vrlo malo vremena.

Da bismo ti uštedjeli vrijeme potrebno za kuhanje, a da bi ti ipak nešto fino pojeo, pripremili smo ti popis od 10 vrlo ukusnih recepata za koje ti je potrebno vrlo malo vremena.

Ako ekipa iz dostave već ima spremljen tvoj broj ili ti je menza predaleko, onda je ovo članak za tebe. Donosimo recepte koji se brzo spremaju, a i finog su okusa. 

1. Rižoto s graškom i šunkom

Za 1 osobu

VRIJEME: 15 minuta
SASTOJCI:
- ¼  luka
- malo ulja
- pola šalice riže
- pesto
- ½ šalice smrznutog graška
- 50 g narezane šunke
- pola male tikvice

Pržiti sitno nasjeckani luk na ulju 10-ak minuta, a zatim dodati rižu i nekoliko minuta miješati. Nakon toga uliti vodu (1–2 šalice). Kada voda nestane i riža bude skuhana, dodati naribanu i dobro iscijeđenu tikvicu, pesto, šunku i grašak te još neko vrijeme miješati dok grašak ne bude mekan i vruć. Zdrav i brz obrok u manje od 15 minuta!

IZVOR: Pixabay

2. Zapečena pašta s piletinom i slaninom

Za 1 osobu
VRIJEME: 30 minuta
SASTOJCI:
- pola žlice maslinovog ulja
- 20 g slanine
- 150 g piletine
- 150 g tjestenine (po izboru)
- jaje
- žlica kiselog vrhnja
- 50 g gaude

Na zagrijanom ulju pržiti piletinu i slaninu otprilike 8 minuta. Dok se to peče, skuhati i procijediti tjesteninu. Pomiješati jaja i kiselo vrhnje te umiješati u tjesteninu. Dodati to u posudu, skupa s piletinom i slaninom, i na vrh naribati gaude. Začiniti po želji. Peći oko 15 minuta na 200 °C.

3. Njoki sa šampinjonima

Za 1 osobu
VRIJEME: 15 minuta
SASTOJCI:
- 200 g njoka
- 250 g šampinjona
- maslac
- vrhnje za kuhanje
- parmezan

Narezati šampinjone nasitno i pržiti na tavi 10-ak minuta. Kad ispuste svu vodu, dodati malo maslaca. Za to vrijeme skuhati njoke. U tavu sa šampinjonima dodati vrhnja za kuhanje i malo vode te začine po želji. Miješati 5 minuta i dodati njoke te naribani parmezan.

IZVOR: Pixabay

4. Salata s piletinom

Za 1 osobu
VRIJEME: 10 minuta
SASTOJCI:
- 100 g piletine
- 100 g zelene salate
- 100 g feta sira

„Food Film Festival Zagreb”: spoj gastronomije i kinematografije


- 1–2 rajčice
- trećina konzerve kukuruza

Dressing:
- tekući jogurt
- malo meda
- maslinovo ulje
- ocat

Piletinu izrezati na kockice i peći na tavi otprilike 10 minuta. Kukuruz malo popržiti na ulju. Rajčicu i feta sir također narezati na male komade te preliti sve dressingom. Zdravo, brzo i ukusno!

IZVOR: Pixabay

5. Quesadillas

Za 4 osobe
VRIJEME: 30 minuta
SASTOJCI:
- žlica ulja
- 8 tortilja
- 150 g gaude
- 100 g feta sira
- 150 g zelene salate
- 200 g mljevene puretine/govedine
- umak od rajčice (salsa)

Mljeveno meso ispržiti na tavi s malo luka i češnjaka te dodati soli i papra. Na zagrijano ulje u tavi dodati jednu tortilju i na nju naribani sir, pustiti da se malo rastopi i zatim dodati ostale sastojke. Poklopiti drugom tortiljom i preokrenuti na tavi. Nakon nekoliko minuta jelo je gotovo.

IZVOR: Pixabay

6. Losos s krumpirom i špinatom

Za 1 osobu
VRIJEME: 15 minuta
SASTOJCI:
- 2 krumpira
- file lososa
- pola limuna
- šaka svježeg špinata
- žlica kiselog vrhnja

Oguliti i narezati krumpir te ga kuhati otprilike 10 minuta. Losos ispeći na tavi te ga začiniti po želji i preliti s malo limunova soka. Kada krumpir bude gotov, iscijediti ga i staviti u tavu sa špinatom i kiselim vrhnjem te peći još nekoliko minuta dok se vrhnje ne otopi.

IZVOR: Pixabay
 
7. Juha od rajčice s rižom ili tortellonima (za mamurne nedjelje)

Za 1 osobu
VRIJEME: 15 minuta
SASTOJCI:
- 1,5 dcl Passate
- 2 dcl vode
- 0,5 dcl votke (po želji)
- žličica brašna
- žlica ulja

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati


- malo češnjaka
- 100 g tortellona

Brašno pržiti na ulju dok ne poprimi zlatnu boju te dodati sitno nasjeckani češnjak, Passatu i 2 dcl vode. Oni hrabri mogu dodati i votku. Paralelno kuhati rižu ili tortellone i dodati ju/ih u gotovu juhu te još minutu miješati. Papra, soli i ostalih začina dodati po želji.

IZVOR: Pixabay
 
8. Tjestenina s tunjevinom

Za 1 osobu
VRIJEME: 15 minuta
SASTOJCI:
- konzerva tunjevine
- 150 g tjestenine
- pola žlice maslinovog ulja
- malo češnjaka
- 3 cherry rajčice
- pesto umak
- parmezan

U tavu staviti maslinovo ulje, češnjak, narezane cherry rajčice i pesto umak. Kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta pa dodati tunjevinu i miješati još 5 minuta. Za to vrijeme skuhati tjesteninu i pomiješati ju s prije navedenim sastojcima te na vrh staviti parmezan.

IZVOR: Pixabay

9. Šarena kajgana
Za  1 osobu
VRIJEME: 20 minuta
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 30 g gaude
- 30 g šunke/gljiva/slanine
- ¼ crvene paprike
- 10 g smrznutog špinata

Dobro izmutiti jaja, zasoliti i popapriti te dodati naribane gaude, paprike i sitno nasjeckane šunke/gljiva/slanine. Špinat odmrznuti i lagano umiješati u smjesu. Sve skupa peći u pećnici na 170 °C 15–20 minuta. 

IZVOR: Tumblr

10. Piletina punjena mozzarellom i rajčicom s umakom od češnjaka

Za 1 osobu
VRIJEME: 30 minuta
SASTOJCI:
- pileća prsa
- 50 g mozzarelle
- rajčica
- žlica maslinovog ulja

Umak:
- 2 češnja češnjaka
- tekući jogurt
- pola limuna

Prsa zarežite i napunite mozzarellom i rajčicom koje ste prethodno tanko narezali. Pecite ih na 180 °C oko 20 minuta prelivene s malo maslinovog ulja. Češnjak sitno nasjeckajte i dodajte jogurtu uz malo limunovog soka te sve skupa izmiksajte i ohladite u frižideru.

IZVOR: Tumblr

Gastro mjesec na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku


IZVOR: GOOD HOUSEKEEPING
FOTO: PIXABAY