LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi sa spavanjem

7 načina kako se riješiti nesanice

Postoji nekoliko metoda kojima se može boriti protiv nesanice, poput jednostavnog vrućeg tuša prije spavanja ili opuštanja mišića.

Postoji nekoliko metoda kojima se može boriti protiv nesanice, poput jednostavnog vrućeg tuša prije spavanja ili opuštanja mišića.

Nesanica je poremećaj koji negativno utječe na spavanje i pojedinci koji pate od iste ne mogu zaspati jer im ili mozak ili tijelo nisu dovoljno opušteni. Ona pogađa ljude različite dobi, pa tako i studente, a može biti vrlo nezgodna u vrijeme ispitnog razdoblja kada je san najpotrebniji, a umor najveći neprijatelj. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se boriti protiv nesanice.

1. Razmišljaj o tome da ostaneš budan

Zvuči kao čudna metoda, no ova paradoksalna tehnika može pomoći. Ljude koji pate od nesanice često prije spavanja muče misli kako ne mogu zaspati. Zato stručnjaci preporučuju obrnut način, odnosno razmišljanje o tome kako ostati budan, što može smanjiti nelagodu i zabrinutost te ubrzati dolazak dugo iščekivanog sna.  

2. Vrući tuš

Jedna od metoda jest i odlazak pod vrući tuš netom prije spavanja. Temperatura tijela pada dok spavamo, a vrući tuš uzrokuje njezin rast. Pad temperature koji slijedi nakon toga olakšava spavanje.

3. Naočale koje blokiraju plavo svjetlo

Blue-light blocking naočale vrlo su korisne za osobe koje provode puno vremena za računalom, a pogotovo za one čija je rutina prije spavanja beskonačno skrolanje po Facebooku i Instagramu. Te naočale pozitivno utječu na melatonin te blokiraju plavo svjetlo koje izgledom podsjeća na nebo i onemogućava spavanje.

4. Sakrijte sat

Svi prije spavanja računaju koliko će sati spavati, pogotovo ako ih čeka ranojutarnje predavanje. No neprestano pogledavanje na sat uzrokuje stres koji otežava spavanje. Stoga se savjetuje ne provjeravati koliko je sati jer to može prouzročiti samo kontraefekt i veliki umor.

Sat, FOTO; Pixabay

5. Pokrivanje teškim pokrivačima

Prema mišljenju nekih stručnjaka, pokrivanje teškim dekama podsjeća na osjećaj boravljenja u utrobi, što pomaže pri spavanju. Također, svojim pritiskom daju osjećaj zagrljaja ili masaže, što može biti opuštajuće.

6. Temperatura u sobi

Optimalna sobna temperatura jedan je od važnijih faktora koji pomažu pri spavanju. U zimskom razdoblju radijatori često budu upaljeni do trenutka prije spavanja ili čak cijelu noć. U tako zagrijanoj sobi teško je zaspati, stoga temperatura treba biti regulirana, a preporučena je od 16 do 20 stupnjeva Celzijevih.

7. Opuštanje mišića

Ovo je tehnika koja uzrokuje relaksaciju te pomaže pri uklanjaju stresa i nelagode prije spavanja. Radi se o stiskanju i opuštanju mišića cijeloga tijela u krevetu i ponavljanju te metode popraćenom dubokim disanjem, što će rezultirati lakšim te bržim snom.

FOTO: PIXABAY