LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predispitna razbibriga

10 zanimljivih mozgalica idealnih za odmor od učenja

U pauzi od učenja ili online predavanja pokušajte odgovoriti na ovih 10 zanimljivih mozgalica pa na kraju članka provjerite jeste li bili u pravu.

U pauzi od učenja ili online predavanja pokušajte odgovoriti na ovih 10 zanimljivih mozgalica pa na kraju članka provjerite jeste li bili u pravu.

Bliži se vrijeme polaganja ispita i ono što svima treba je razbibriga. No ne mislimo ovog puta na nešto što će vas odvući od učenja, već na ono što će predstavljati odmor, a nećete osjećati grižnju savjesti kao što biste možda nakon provjeravanja društvenih mreža. Kako biste se odmorili od učenja, a pritom ipak održali sive stanice u formi, pripremili smo vam nekoliko mozgalica. Nakon što sami razmislite o njihovim rješenjima, uvijek ih možete postaviti prijateljima i praviti se važnima jer znate točne odgovore.

1. PITALICA

Zamislite situaciju u kojoj osoba ušeta u trgovinu te iz blagajne ukrade 100 kn. Trgovac to ne primijeti, a kradljivac nastavi šetati trgovinom te izabere artikl u vrijednosti od 70 kn i dođe na blagajnu te ga plati s prethodno ukradenih 100 kn. Budući da trgovac ništa ne sluti, vrati prevarantu 30 kn ostatka te ovaj odlazi s proizvodom. Koliko je ta osoba ukrala iz trgovine?

2. PITALICA

U automobilu se voze dva oca i dva sina, a samo su ih trojica, kako je to moguće?

3. PITALICA

Pokušajte bez kalkulatora napamet zbrojiti sljedeće brojeve. 1000 dodajte 40, potom 1000 pa 30, ponovno 1000, zatim 20, još jednom dodajte 1000 i na kraju 10. Koji ste rezultat dobili?

4. PITALICA

Marina je rođena 14. siječnja i rođendan slavi ljeti. Možete li odgonetnuti zašto je to tako?

5. PITALICA

Imam gradove, ali nemam kuće. I planine imam, ali drveća nemam. Imam vode, ali ne i ribe. Što sam ja?

6. PITALICA

Vratimo se još malo na matematiku, ali dodajmo i doručak. Ako imate 6 jaja, a razbijete 2, ispečete 2 i pojedete 2, koliko će vam ostati?

7. PITALICA

Sada možemo prijeći na nešto slatko, recimo čokoladu! Ako iz kutije u kojoj ima 20 čokoladica uzmete 5 čokoladica, koliko ćete ih imati?

8. PITALICA

Prolazim kroz gradove i sela, polja i šume, a nikamo se ne mičem. Tko sam ja?

9. PITALICA

Evo još malo matematike: podijelite 30 s 1/2 i dodajte 10. Koji je rezultat?

10. PITALICA

Koja tri broja veća od nule daju isti rezultat ako ih zbrojimo i pomnožimo?
 


1. ODGOVOR

Ukradeno je 100 kn. 70 kn koliko vrijedi artikl + uzvraćenih 30 kn.

2. ODGOVOR

Riječ je o djedu, ocu i sinu.

3. ODGOVOR

Ako ste računali napamet, pretpostavljamo da je rezultat 5000, ali to je netočno. Kalkulatorom možete provjeriti da je rezultat zapravo 4100, ali zbog redoslijeda pri zbrajanju mozak se zbunio i ponudio netočan rezultat.

4. ODGOVOR

Iako je na ovo pitanje moguće dati različite maštovite odgovore, 14. siječnja je na južno zemljinoj polutci, gdje je Marina rođena, ljeto.

5. ODGOVOR

Zemljopisna karta.

6. ODGOVOR

Ostat će vam 4 jajeta budući da su samo 2 razbijena, ispečena i potom pojedena.

7. ODGOVOR

Imat ćete 5 čokoladica jer ste ih toliko uzeli iz kutije.

8. ODGOVOR

Cesta.

9. ODGOVOR

Rješenje je 70. Vjerojatno ste 30 dijelili s 2 i dobili 15, ali zadatak je bio podijeliti 30 s jednom polovinom što je 60. Dakle: 60+10=70.

10. ODGOVOR

1, 2 i 3. 1+2+3=6 i 1*2*3=6

FOTO: FLICKR