LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti i nedostaci

Za brucoše i neodlučne: učenje u knjižnici vs. učenje kod kuće

Ako se dvoumite oko toga koja je lokacija za učenje idealna za vas, evo stvari koje možete uzeti u obzir pri donošenju svoje odluke.

Ako se dvoumite oko toga koja je lokacija za učenje idealna za vas, evo stvari koje možete uzeti u obzir pri donošenju svoje odluke.

Svatko ima vlastiti tempo i metodu učenja koja mu najbolje odgovara. Ako se dvoumite gdje učiti, u knjižnici ili kod kuće, evo nekih prednosti i nedostataka koje možete uzeti u obzir kada odlučujete koju ćete stolicu zagrijati danas.


Učenje u knjižnici


Prednosti:
 

     Akademski pristup: Knjižnice su akademsko usmjerena okruženja koja daju akademski pristup različitim obrazovnim resursima rezerviranim za istraživanja i studije. Osim knjiga i časopisa, moderne knjižnice također imaju internetske usluge i računala na kojima možete pristupiti online člancima i izvorima za učenje.

     Ograničene distrakcije: Svatko tko posjećuje knjižnicu mora se pridržavati knjižničnog bontona kao što je poštivanje tišine i ograničavanje govora na šapat. Stoga knjižnice nude mirno okruženje s minimalnim smetnjama što je idealno za koncentrirano učenje.

     Atmosfera: Bez obzira na to odlučite li komunicirati s ljudima oko sebe u knjižnici, ona i dalje pruža društveno okruženje koje okuplja ljude. Ponekad će vam samo atmosfera učenja biti poticaj da i vi krenete. Prostor u kojemu ste okruženi ljudima koji su fokusirani na svoj rad može potaknuti i vašu produktivnost.

    Vrijeme isključivo za učenje: Kada učite u knjižnici, lakše ćete se duže fokusirati na koncentrirano učenje. Već ste došli do tamo s namjerom učenja i lakše ćete je i ostvariti.

 

Nedostaci:
 

  Gužva: Rijetko će se dogoditi da ste jedina osoba koja uči u knjižnici, a prisutnost ljudi u blizini stvara mnoge smetnje. Knjižnice su često pune studenata tijekom ispitnih razdoblja i sati najvećeg opterećenja.

     Vremenska ograničenja: Knjižnice imaju određeno radno vrijeme, što znači da morate provjeriti i napustiti ih u skladu s tim rasporedom. To može biti nezgodno za one koji preferiraju učiti vrlo rano ujutro ili kasno noću kada knjižnice nisu otvorene.

     Obroci: Pravila o unošenju hrane u knjižnicu variraju pa možda nećete moći jesti unutar knjižnice, što može biti nepraktično za one koji žele grickati dok uče.

     Prtljaga i prijevoz: Možda ćete morati spakirati knjige, papir, pribor za pisanje, prijenosno računalo, hranu i vodu u torbu kada idete u knjižnicu. Ovisno o lokaciji knjižnice, možda ćete morati duže putovati da biste stigli.


Učenje kod kuće


Prednosti:
 

Sve vam je na raspolaganju: Učenje kod kuće daje vam pristup svim materijalima za učenje bez brige da ćete nešto zaboraviti.

Personalizirani prostor za učenje: U svom domu imate slobodu uređivanja i personalizirani prostor za učenje. Možete odrediti koju stolicu ili stol ćete koristiti i odlučiti hoćete li učiti u svojoj sobi ili u tuš kabini. Opcije su beskonačne.

Putovanje: Kada učite kod kuće, ne morate putovati u knjižnicu čime štedite vrijeme i novac. Također se pošteđujete tereta pakiranja i nošenja knjiga, prijenosnih računala i pribora u knjižnicu.

Učenje 24/7: Prednost je učenja kod kuće ta što se možete probuditi bilo kada tijekom dana ili noći kako biste učili, za razliku od knjižnice gdje morate poštovati vrijeme provjere i zatvaranja.

Produktivnost: Pod uvjetom da imate kooperativnu obitelj koja šuti, možete se usredotočiti na svoje učenje bez ometanja. Također, imate priliku obavljati više zadataka istovremeno i baviti se kućanskim poslovima kako biste ostali produktivni tijekom pauza za učenje.


Nedostaci:

Distrakcije: Ometanja i distrakcije najveći su nedoststak učenja kod kuće. Ako imate obitelj koja ne želi surađivati, vjerojatno ćete doživjeti uznemiravanje i ometanje od strane braće i sestara, drugih članova obitelji, kućnih ljubimaca, cimera, susjeda, miksera ili radnika koji opet raskopavaju cestu.

Odugovlačenje: 24 sata za učenje kod kuće daje vam lažan osjećaj sigurnosti i dodatnog vremena, što može rezultirati odugovlačenjem. Također je vjerojatno da će vas omesti neka primamljiva aktivnost kao što su spavanje, gledanje serije, jelo ili gledanje u plafon.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA