LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI ŽIVOT

Studenti otkrivaju kako izgleda njihov život u vrijeme priprema za ispite

Stres i panika – dvije riječi koje opisuju kraj siječnja i većinu veljače. Nakon cjelokupnog semestra došao je red i na nimalo lagane izazove koji se stavljaju pred studentice i studente. Razgovarali smo sa studentima koji su nam opisali kako se pripremaju i koliko spavaju za vrijeme ispitnog roka.

Stres i panika – dvije riječi koje opisuju kraj siječnja i većinu veljače. Nakon cjelokupnog semestra došao je red i na nimalo lagane izazove koji se stavljaju pred studentice i studente. Razgovarali smo sa studentima koji su nam opisali kako se pripremaju i koliko spavaju za vrijeme ispitnog roka.

Studentski život nije uvijek lagodan, pogotovo kada nastupaju ispitni rokovi. Kako bismo proslavili nadolazeći zimski ispitni rok, odlučili smo intervjuirati nekoliko studenata koji su s nama podijelili kako izgleda prosječan dan, točnije noć u studentskom životu za vrijeme brušenja moždanih vijuga za nadolazeće ispite, pa i kolokvije koji prethode završetku semestra.

Petra, Ivan i Tonči karakterno su u potpunosti različiti studenti, a različiti su i fakulteti na kojima studiraju, no jedno im je zajedničko – stres koji dolazi u paketu s učenjem i pisanjem ispita za koje se unaprijed dugoročno i mukotrpno pripremaju.

Na internetu možete pronaći mnoštvo savjeta kako što lakše zapamtiti gradivo, kako se organizirati kao profesionalac (iako je to u potpunosti nepotrebno ako učite u zadnji tren), što konzumirati kako biste ostali budni i održali koncentraciju. Mi smo odlučili iz prve ruke doznati što naše čitatelje održava na životu.

Izvor: Giphy
 
Pri samome početku željeli smo saznati uspiju li uopće odmoriti tijekom noći s obzirom na to da velik broj studenata prakticira cjelonoćno učenje. Petra, studentica četvrte godine veterine, otkriva kako vrijeme odmora, točnije spavanja varira o težini i važnosti određenog kolegija. Najčešće uspijeva odspavati između pet ili šest sati prije negoli se vrati učenju. Istu stvar prakticira student druge godine preddiplomskog studija na Agronomskom fakultetu, Ivan.
 
Tonči, student koji voli ekstreme kada je u pitanju učenje otkriva nam kako, ako nije sve položio putem kolokvija, pripreme za polaganje kolegija traju cijelu noć, nekada nespavanje potraje nekoliko dana:
 

– Iako sam znao da ću si tako bitno narušiti zdravlje, često sam znao provesti brojne noći ne spavajući uopće. – otkriva Tonči.

Na pitanje što najčešće i najradije konzumiraju kako bi ostali budni i fokusirani odgovaraju uglas – kavu. No, Tončiju su kolege s viših godina preporučili orašaste plodove kako bi održao koncentraciju i lakše upamtio informacije koje su mu potrebne. Također posrne i za raznim energetskim pićima, ali i cigaretama koje smatra svojevrsnom terapijom. Od popisa ostalih trikova tu se nalaze i učenje naglas, što je više moguće osvijetljena prostorija i odlaganje mobitela što dalje od sebe.

Ivan, kao i Tonči, na svome fakultetu ima mogućnost parcijalnog polaganja predmeta putem kolokvija. No Petra, nažalost ili nasreću, nema takvu mogućnost. Naime, jedini način na koji može položiti određeni predmet jest na ispitnom roku. Stres koji je neophodan otegotan je produkt žudnje za uspjehom koji će, vjerujemo, trudom i radom na kraju biti iskazan. Razina stresa kod naših sugovornika za vrijeme rokova vrlo je visoka zato što im je, kako kažu, stalo do prolaska kolegija te tada napokon mogu određeni kolegij skinut' s grbače.

Petra, Ivan i Tonči vjeruju u vlastitu uspješnost na ovogodišnjem zimskom ispitnom roku. Kažu kako su odavno krenuli s pripremama te se nadaju da neće imati problema. Za kraj svima su zaželjeli sreću na nadolazećim ispitima i kolokvijima te poručili da kada se sve isplanira i krene na vrijeme, nikada nećete imati problema.

FOTO: PIXABAY