LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šta psihologiziraš?

Što su navike i kako ih stječemo?

Navike su aktivnosti koje rutinski ponavljamo. Ako su loše, one se odražavaju na kvalitetu našega života. Kako ih, međutim, stječemo i što su one zapravo? Odgovor bi mogao biti jednostavniji nego se čini.

Navike su aktivnosti koje rutinski ponavljamo. Ako su loše, one se odražavaju na kvalitetu našega života. Kako ih, međutim, stječemo i što su one zapravo? Odgovor bi mogao biti jednostavniji nego se čini.

Na Studentskom.hr u sklopu serije članaka Šta psihologiziraš? bavimo se raznim temama koje se tiču psihologije i mentalnog zdravlja, a ovoga je puta na redu tema koja se tiče navika

Život svakoga od nas sastoji se manje-više u potpunosti od određenih navika. Navika nam je oprati zube kada ustanemo, piti kavu iz određene šalice ili kretati na fakultet u određeno vrijeme. Navike su ustaljene aktivnosti koje čine našu svakodnevicu pa kada mijenjamo nešto u svome načinu života, nužno je da promijenimo neku od navika. Međutim, kako se one stječu? YouTube kanal It's Okay To Be Smart u svome videu How Habits Change Your Brain daje nam odgovore na ovo pitanje i mnoga druga pitanja koja se tiču navika.

Sutra se piše ispit iz psihologije, provjerite znate li odgovore na ova pitanja


Kao i većinu stvari u životu, i navike smo stekli odgojem i okruženjem. Netko tko je u djetinjstvu navikao ručati već u podne, uglavnom to radi i kao odrastao čovjek. Netko tko živi u mjestu u kojem svi mještani odlaze u crkvu nedjeljom, uglavnom će to činiti i sam. Određene loše navike također stječu se neprestanim ponavljanjem. Kada u društvu svi puše i osoba se navikne zapaliti samo kad je na kavi, ta će navika lako postati najveći razlog odlaska na kavu, a onda i životna navika. Isto tako, većina ljudi previše ne mijenja svoje prehrambene navike iz dana u dan. Kada konstantno jedemo nezdravu hranu, teško se iz toga kruga izvlačimo i teško pronalazimo ikakvo zadovoljstvo u drugoj hrani. Postoji li, međutim, način kako se izvući iz svojih loših navika? Naravno da postoji!

Kako stati na kraj lošim navikama?

Bliži se deveto izdanje „Psihozija”, međunarodnog kongresa studenata psihologije


Prva je stvar koju moramo znati da se navike mogu mijenjati. Druga stvar je da se one mijenjaju ili zamjenjuju nakon što osoba određeno ponašanje ponavlja. Razmislite o tome koliko vam je bilo teško naučiti plivati. Morali ste naučiti održavati ravnotežu u vodi te pomicati ruke i noge na određeni način kako ne biste potonuli. Kada je to postala rutina, prestali ste razmišljati o svojim pokretima i bez velikoga se stresa održavate na površini mora. Tako je s bilo kojom navikom. Početak je težak, a svakim danom postaje lakše. Ključno je, naime, ne odustati od ponavljanja.

Svaki čovjek na ovoj planeti ima samo 24 sata u danu. Imate ih vi, vaš susjed, prijatelj pa isprika da nešto ne možete jer nemate vremena jednostavno nije opravdana. Kada jednom postavite prioritete, polako dolazi ono za čim žudite. Kao primjer navedenog možemo navesti Lucu Lampariella. Lampariello je poliglot koji trenutno govori oko 15 jezika. Iako mu se metode učenja jezika razlikuju, zajedničko im je to što jezicima koje uči u određenom vremenu posveti određenu količinu vremena svaki dan. Bolje je jeziku posvetiti deset minuta svaki dan, nego dva sata tjedno, njegov je savjet. Tako je s bilo kojom od navika.

Nije nužno apstraktno objašnjavati kako se stječu navike. Dovoljno je da pogledate na svoj život i ono što radite svakodnevno da shvatite kako ste stekli sve svoje navike. Sada istu tu metodu neprestanoga ponavljanja primijenite na ono što je dobro za vas i što želite za sebe. Iako u početku teško, brzo će postati vašom novom navikom koje ćete se teško riješiti. 

FOTO: PIXABAY