LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Osjećate li stres od rokova, preopterećenosti i očekivanja na faksu? Evo kome se možete obratiti

Stres postaje sve češći među studentima u Europi, a pravilno razumijevanje uzroka i pristup odgovarajućim izvorima pomoći, poput sveučilišnih službi podrške i online resursa, ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja i akademskog uspjeha.

Stres postaje sve češći među studentima u Europi, a pravilno razumijevanje uzroka i pristup odgovarajućim izvorima pomoći, poput sveučilišnih službi podrške i online resursa, ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja i akademskog uspjeha.

„Akademski stres” postaje sve prisutniji među studentima, a razumijevanje kako se nositi s njime može značajno utjecati na vaše mentalno zdravlje i uspjeh u obrazovanju. U ovom članku istražujemo uzroke ovog oblika stresa, pružamo statističke podatke o njegovoj učestalosti i nudimo smjernice o tome kome se studenti mogu obratiti za pomoć.
 

Što je „akademski stres”?


„Akademski stres” odnosi se na osjećaj pritiska i napetosti povezanog s akademskim obvezama. To može uključivati stres zbog rokova, ispita, visokih očekivanja, preopterećenosti radom i drugih obrazovnih zahtjeva. Stres može utjecati na emocionalno, fizičko i mentalno zdravlje studenata, što može dovesti do smanjenja akademskog uspjeha i općeg blagostanja.
 

Statistika o akademskom stresu


Prema istraživanjima, akademski stres među studentima postaje sve češći problem. U Europskoj uniji, oko 30 posto studenata izvještava o visokim razinama stresa povezanog s akademskim obavezama. Studija provedena u Velikoj Britaniji otkrila je da gotovo 50 posto studenata osjeća ozbiljan stres, a slični podaci mogu se pronaći i u drugim europskim zemljama. Ovi brojevi ukazuju na rastući problem koji zahtijeva pažnju i adekvatne mjere podrške.
 

Uzroci akademskog stresa


Istraživanje otkrilo: „lockdown” tijekom koronavirus pandemije prerano postarao mozgove mladih?


Visoka očekivanja od strane obitelji, profesora i samih sebe mogu povećati stres. Česti rokovi i ispitivanja mogu dovesti do osjećaja preopterećenosti. Pokušaj usklađivanja studija s radom, društvenim životom i osobnim obavezama može biti izazovan. I u konačnici, troškovi studiranja i životni troškovi mogu uzrokovati dodatni stres.
 

Kome se obratiti za pomoć?


Ako osjećate da stres uzima maha, važno je potražiti pomoć i podršku. Postoji nekoliko izvora pomoći koji mogu pomoći studentima da se nose sa stresom i pronađu ravnotežu.

Školske i sveučilišne usluge podrške kao što su Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja na Sveučilištu u Zagrebu studentima pružaju različite usluge podrške, uključujući savjetovanje i psihološku pomoć. Za više informacija, posjetite službenu stranicu. Ova stranica nudi više o dostupnim uslugama, upute kako zakazati sastanak sa savjetnikom i druge korisne informacije.

Saznajte sve o studiranju na bavarskim sveučilištima i prijavite se za stipendiju



Studenti mogu potražiti pomoć u lokalnim savjetovalištima i organizacijama za mentalno zdravlje. Mnoge institucije nude besplatne ili niskotarifne usluge savjetovanja i terapije koje mogu pomoći u upravljanju stresom. A također, postoji mnogo online platformi koje nude savjetovanje i podršku putem interneta, što može biti korisno ako preferirate privatnost ili ako nemate pristup lokalnim resursima.

Studenti se također mogu obratiti grupama za podršku ili razgovarati s kolegama koji su prošli kroz slične izazove. Razmjena iskustava i strategija može pružiti dodatnu podršku i ohrabrenje.

Jesu li videoigre dobre za vas? Neka istraživanja ističu njihove potencijalne koristi


Akademski stres je ozbiljan problem koji utječe na mnoge studente diljem svijeta. Razumijevanje uzroka stresa i znanje gdje potražiti pomoć ključno je za održavanje mentalnog zdravlja i uspjeha u obrazovanju. Ako osjećate da stres postaje previše intenzivan, ne ustručavajte se obratiti za pomoć. Briga o sebi nije samo važna za vaš akademski uspjeh, već i za vaše opće zdravlje.
IZVOR: ESN / NATIONAL COLLEGE HEALTH ASSESSMENT / SCZG
FOTO: PEXELS