LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trebate li smanjiti učenje?

Pet znakova koji otkrivaju da previše učite

Pospanost, svadljivost, zamagljen vid... Imate ove simptome? Vrijeme je da usporite s učenjem!

Pospanost, svadljivost, zamagljen vid... Imate ove simptome? Vrijeme je da usporite s učenjem!

Često ćete pročitati tekstove o savjetima kako efikasnije i bolje učiti, kako se najbolje pripremiti za nastavu ili kako u što manje vremena naučiti gradivo za ispit. Mi smo tu da vam kažemo da usporite s učenjem i da nedovoljna priprema nije jedini krivac za pad na ispitu. Iako je zauzetost učenjem dobar način učenja i rasta, treba postaviti neke granice kako ne biste pretjerali. Donosimo vam pet znakova da previše učite i da morate pronaći način da ga smanjite!

1. Nesanica

Simptom svakog studenta, nespavanje, često je prvi krivac za neutemeljeno gradivo i pad na ispitu te jedan od najučestalijih pokazatelja da previše učite. Nesanica se često javlja i dan prije kolokvija ili ispita kada vrtite pitanja u glavi pokušavajući se sjetiti odgovora, no to stvara veliki umor i vaš mozak se samo ugasi. Zato se javlja dobro poznati burn out i tijelo vam šalje znak da je vrijeme za pauzu. Spavanje je zapravo puno korisnije za dobru pripremu pred ispit, nego učenje do zore. Zato zaboravite na ispijanje kave u večernjim satima i drugim rješenjima za držanje mozga budnim. Idite na spavanac, odmorite se i sigurno ćete imati snage za ispit!

2. Nervoza

Nesanicu često prati i osjećaj nervoze, dobro poznat svakom studentu. Ako provodite dane i noći uz knjigu i uz to ste neraspoloženi, vrijeme je za pauzu. Kada osjetite da pucate pod pritiskom, otiđite u šetnju, vidite se s prijateljima ili pogledajte epizodu drage serije. Zapamtite da, iako je učenje bitno, zbog njega ne treba ugrožavati zdravlje. 

3. Titranje oka

Jeste li primijetili da vam u zadnje vrijeme oko titra, a ne znate zašto? Ne brinite, ne trebate posjetiti doktora. Samo se opustite i predahnite od učenja. Titranje oka može se javiti kada se naprežete tijekom učenja koje često traje dugo u noć, a pogotovo ako vaše učenje zahtijeva rad na računalu i gledanje u ekran satima. Ako primijetite ovu pojavu, napravite pauzu, zatvorite knjigu i laptop i odmorite se od naprezanja oka.

Istanbul glavni grad Turske? Nećete povjerovati u ove gafove s prošlogodišnje državne mature


4. Ponavljanje informacija

Koliko puta ste krenuli učiti i shvatili da već neko vrijeme ponavljate isto poglavlje i vrte vam se iste riječi? To je znak da gubite koncentraciju i da previše učite. U toj situaciji nemate previše šansi da naučite išta ako se ne mičete s prvog poglavlja i pažnja vam je ravna nuli. Stoga, napravite pauzu od učenja i vratite mu se odmorni.

5. Gubljenje riječi

Peti znak koji ukazuje na to da previše učite je gubljenje riječi iz vida. Svaki student se bar jednom susreo s ovom pojavom kada od silnog učenja i ponavljanja više ne razaznajete riječi na skripti ispred vas. Ovaj simptom obično nastupa kada ste pretrpani informacijama i znak je za ozbiljnu pauzu od učenja. 

Kakvo vam je znanje iz biologije? Testirajte ga s ovih pet pitanja s državne matureZapamtite, odmoran student je uspješan student! Sretno na kolokvijima!

Učenici se žalili na nejasna pitanja na maturi iz matematike, NCVVO im odgovorio!


FOTO: PEXELS