LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenje za ispite

Ove navike svi imamo, a jako nam štete dok učimo

Dok učimo, svi radimo greške. Srećom, postoje načini kako da ih se riješimo.

Dok učimo, svi radimo greške. Srećom, postoje načini kako da ih se riješimo.

Ispitni rokovi su pri kraju, imate još nekoliko ispita, a nikako da efikasno učite? Vjerojatno radite neke od najčešćih grešaka koje svi radimo dok učimo. 

Srećom, postoje načini kako da ih se riješite. 

Koristite mobitel 
Kao što i sami vjerojatno primjećujete, korištenje mobitela odvraća nam pažnju za vrijeme učenja. Zato, ako se ne možete kontrolirati, isključite obavijesti ili barem zvuk, odložite mobitel sa strane i pokušajte se ne koristiti njime za vrijeme učenja. Ako vam ne ide, kada vam dođe da uzmete mobitel, zaokupite svoju pažnju nečim drugim – nacrtajte neki crtež na papirić, ustanite i razgibajte se, popijte vode...

Ne radite pauze
Možda posežete za mobitelom zato što je vaš mozak svjestan da treba pauzu. Ako želite efikasno učiti, morate raditi i efikasne pauze. Nekome odgovara Pomidoro metoda, nekome odgovara da se odmori nakon što prođe određen broj stranica ili riješi određen broj zadataka. Što god vam odgovaralo, bitno je da redovito radite pauze.

Dali ste si preveliki zadatak
Odlučili ste da ćete u dva sata proći 100 stranica pa ste živčani kad ne zapamtite sve? Dali ste si jedan dan za proći knjigu od 400 stranica? Planirate u jednom danu napisati seminar od 10 stranica? Ne kažemo da se to ne može, ali jako je teško. Planirajte svoje obaveze u manjim cjelinama – odredite da ćete proći kroz određena poglavlja, riješiti dio zadataka, napisati dio seminara... Manje zadatke uspjet ćete odraditi, a uz to ćete se i osjećati motivirano i spremno za nastavak učenja. 

Uspoređujete se s drugima
Grupni chat s kolegama s fakulteta u kojem raspravljate tko je kad krenuo učiti, tko je što naučio, o tome koja će pitanja biti na ispitu i slično jedna je od najgorih stvari koju si možete napraviti nekoliko dana prije roka. Na vrijeme se informirajte o literaturi, o tome kako izgleda ispit i o eventualnim prijašnjim pitanjima, a onda se oslonite samo na sebe. Nećete ništa postići time da se uspoređujete s drugima. Svi učimo na različite načine, imamo različita predznanja, neke nam stvari idu bolje, neke lošije i nema smisla loše se osjećati jer je netko počeo učiti dva dana ranije. 

Učite bez plana 
Ako vaše učenje izgleda tako da samo čitate skriptu od početka do kraja, vjerojatno ne učite baš najefikasnije što biste mogli. Napravite si barem kartice za ponavljanje, kratke bilješke, ispričajte si gradivo koje učite... Važno je da u svom procesu učenja imate i fazu testiranja samog sebe kako biste znali koliko doista znate.
FOTO: UNSPLASH