LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez stresa

Kako (na)učiti: pristupite savladavanju gradiva na novi način

Učenje ne mora uvijek biti čitanje jednog te istog gradiva u nedogled. Ponekad možete pokušati koristiti netradicionalne oblike učenja i vidjeti rezultate.

Učenje ne mora uvijek biti čitanje jednog te istog gradiva u nedogled. Ponekad možete pokušati koristiti netradicionalne oblike učenja i vidjeti rezultate.

Kako bi bili produktivni, ponekad morate napraviti pauzu. Odmor na prvu možda i ne zvuči toliko produktivno, ali je važan dio procesa učenja.

Meditacija

Napravite pauza i uzmite nekoliko minuta za sebe. Zatvorite oči, ako želite, i na trenutak nemojte misliti na učenje i baš onaj ispit koji vas čeka. Podsjetite sebe tko ste i zašto ste tu. Meditirajte na način koji vama odgovora jer je to vježba samo za vas. Duboko udahnite i izdahnite. Malo se odmorite, zaslužili ste.

Planiranje

Ne morate planirati do posljednjeg detalja, ali zamislite kako biste htjeli provesti semestar. To će vam olakšati odluku kada je najbolje vrijeme za učenje, ali i ostale aktivnosti, te sigurno nećete sve ostavljati za zadnji čas.

Šetnja

Ako provodite cijelo vrijeme na jednom mjestu pod stresom oko faksa, to mjesto uskoro će postati mjesto koje vezujete za učenje i ništa drugo. Promjenite malo okolinu i protegni svoje noge van. Malo svježeg zraka nikome ne škodi, zar ne?

Spavanje

Vaša omiljena serija napokon je dobila novu sezonu i mislite da je najbolja ideja pogledati sve u jednoj večeri? Možda to i nije tako dobra ideja. Serija neće pobjeći nigdje, ali vaš san bi mogao. Nastojte održavati regularni raspored spavanja jer ono daje energiju za početak dobrog dana.

Učenje izvan okvira nastave

Učenje nije samo gradivo koje morate savladati kako bi prošli vaš sljedeći ispit. Ono se može pronaći i izvan okvira nastave. Možda želite naučiti novi jezik, zanima vas izrada web-stranica ili ste odlučili usavršiti svoje kulinarsko umijeće? O kakvom god je interesu riječ, možete ga lako pronaći bilo internetskim traženjem, čitanjem knjiga, gledanjem filmova, slušanjem podcastova, skidanjem aplikacija... Izbor je neograničen i na vama je da odaberete.

Drugačiji oblici učenja

Nekim ljudima je dovoljno pročitati gradivo jednom da ga savladaju. Međutim, nisu svi te sreće. Zato su vam na raspolaganju različite metode i aktivnosti koje možete koristi kao pomoć pri učenju. Ako većinu vremena provodite čitajući, pokušajte koristiti markere i samoljepljive listiće u boji, ili u bilježnicu upisujte potrebne bilješke. Za ponavljanje koristite flash-kartice ili dovucite prijatelja da vas ispituje gradivo. Fale vam vizualni elemenati? Potražite videa, ilustracije i infografike koje bi vam mogle biti od pomoći.

Zapamtite, učenje dolazi u raznim oblicima, te neke metode možda vam neće odgovarati. U tim slučajevima nemojte odustati, već pokušajte pronaći one metode koje vama najviše odgovaraju.

FOTO: UNSPLASH