LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za učenje

Kada početi učiti za jesenske rokove? Studentski otkrivaju najbolje taktike

Kako biste uspješno riješili ispite na jesenskim rokovima, potrebno je na vrijeme krenuti, no postoji još nekoliko savjeta kojima se služe studenti s kojima smo razgovarali.

Kako biste uspješno riješili ispite na jesenskim rokovima, potrebno je na vrijeme krenuti, no postoji još nekoliko savjeta kojima se služe studenti s kojima smo razgovarali.

Kraj je sedmog mjeseca, a to znači, iako nam se možda čini kao da su mukotrpni ljetni rokovi tek završili, da se jesenski rokovi opasno približavaju. Kako biste uspješno riješili ispite na jesenskim rokovima, potrebno je na vrijeme krenuti, no postoji još nekoliko savjeta kojima se služe studenti s kojima smo razgovarali.

Najvažnije je početi na vrijeme, ali...

Iako je učenje na vrijeme izuzetno važno jer su jesenski rokovi uvijek bliže nego što mislimo, Ana, studentica 4. godine Filozofskog fakulteta, smatra da je još važnije napraviti plan učenja. 

– Mislim da je jako važno napraviti dobar plan učenja kako se ne bi dogodilo da krenemo učiti 1. 8., a onda tjedan dana učimo prvo poglavlje za jedan predmet, pa ostatak ne stignemo. Najbolje je odrediti koliko ćemo dana posvetiti svakom ispitu (ako nam ih je ostalo više) i onda neka se ti dani izmjenjuju. Recimo, ako imam tri ispita na jesen, ja učim jedan dan za jedan, pa drugi dan za drugi, treći dan za treći. Četvrti dan ponovno za prvi, a onda i ponovim ono što sam prethodno učila. Naravno, ako imamo jedan ispit koji je značajno teži, tome ćemo posvetiti više vremena. Važno je da se ne dogodi da smo nekom ispitu posvetili previše vremena, a onda tjedan dana učimo za drugi predmet pa na kraju padnemo ovaj prvi jer nismo stigli ponoviti. 

Osim što je važno početi učiti na vrijeme i napraviti dobar plan učenja, važno je i biti realan

– Mislim da nije moguće položiti 7 ispita u tri tjedna jesenskih rokova. Možda je moguće ako su ispiti lakši ili ako smo već učili za njih pa nam je i prije malo nedostajalo za prolaz, ali ako cijele godine nismo ništa ni pogledali i sve želimo položiti... Mislim da to nije realno. Zato bih savjetovala studentima koji se nalaze u takvoj situaciji da odrede prioritete i polože ispite koji su teži ili koji su uvjet. – govori nam student treće godine Ekonomskog fakulteta, Andrej. 

Razmisli o težini svakog ispita

S nekim ispitima na koje si već izlazio zasigurno već imaš iskustva. Generalno je pravilo da za one najteže ispite, koji nose više od 6 ECTS bodova, treba 40-60 sati učenja. Važno je da ti sati učenja budu raspoređeni kroz minimalno 14 dana jer učenje po 12 sati dnevno ne preporučamo. 

Ako je ispit srednje težine, dakle ako ima 6 ECTS-a, trebalo bi biti dovoljno 30 do 50 sati učenja, također raspoređenih na bar 10 dana. Za one lakše ispite, dovoljno je i nekoliko dana učenja. Važno je napomenuti da za svaki ispit ostaviš barem 10 sati ponavljanja

Također, drži se dobro poznatih taktika za učenje – napravite si dobro mjesto za učenje, o čemu više možete pročitati ovdje, riješite se distrakcija na ovaj način i pokušajte se što bolje koncentrirati

FOTO: PIXABAY