LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za učenje

Akcijski plan u vrijeme ispitnih rokova itekako donosi rezultate; pojašnjavamo kako ga implementirati

Kada znate da vas čeka gomila gradiva, velika je vjerojatnost da ćete učenje odgađati što je dulje moguće. Međutim, kada si vizualno predočite što morate obaviti i kojim koracima, lakše ostajete motivirani.

Kada znate da vas čeka gomila gradiva, velika je vjerojatnost da ćete učenje odgađati što je dulje moguće. Međutim, kada si vizualno predočite što morate obaviti i kojim koracima, lakše ostajete motivirani.

Ostati motiviran tijekom cijelih ispitnih rokova pravi je izazov. Jednostavni akcijski plan ciljeva može znatno olakšati organizaciju vremena za učenje, ali i za potrebni odmor. Donosimo prijedloge kako ga implementirati u tipičnu studentsku svakodnevicu.

Prije svega, potrebno je uspostaviti cilj koji želite ostvariti. Bitno je da bude specifičan i mjerljiv, odnosno da si definirate primjerice da ćete naučiti 30 stranica skripte, a da pri tome budete realni.

Ako cilj zahtijeva više vremena, recimo radi se o kompleksnijem gradivu, odredite si koliko ćete stranica ili naslova naučiti u jednom danu, a da to bude u skladu s kompletnim vremenskim okvirom kojeg ste si postavili. Na taj način si postavljate manje korake i manje zadatke, kojima ćete ipak lakše prionuti, a u konačnici ćete biti zadovoljni kada ih ostvarite.

Korištenje nekog alata također može biti od pomoći. Primjerice, izrada tablice u nekim programima, ili recimo ploče na koju ćete lijepiti korake i ciljeve za određene dane, vizualno pomažu u praćenju napretka, u obavljanju plana u skladu s vremenom i podsjećaju da se posao samo nagomilava ako se odgađa. 

Razmislite koje opcije imate i odlučite se kako ćete provesti svoj plan učenja. Lakše učite kada ste doma i imate svoj mir ili u knjižnicama i čitaonicama kvalitetnije iskoristite vrijeme? Nekome je lakše učiti s drugima, dok je nekome to čista distrakcija. Sve opcije imaju svoje prednosti i mane – potrebno je samo definirati koji će vama način donijeti najviše benefita.

Odredite si točno vrijeme, prikupite i pripremite materijale i počnite provoditi plan. Pratite svoj napredak, prilagodite ga po potrebi i ponosno križajte stranice koje ste naučili. Motivacija je fluidna i lako je izgubite kada se susretnete s puno posla, ali to ne znači da je malim navikama ne možete povratiti, piše Lifehack.

FOTO: PIXABAY