LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz prve ruke – Bernarda Pavičić

5 stvari na koje trebaš pripaziti prije intervjua za posao na Work and Travelu

Prvi stres u cjelokupnom procesu prijave na Work & Travel program počeo se javljati približavanjem razgovora s poslodavcem, točnije slavnog intervjua. Kako bih tebi tu situaciju olakšala, donosim ti nekoliko ključnih stvari na koje je potrebno obratiti pozornost.

Prvi stres u cjelokupnom procesu prijave na Work & Travel program počeo se javljati približavanjem razgovora s poslodavcem, točnije slavnog intervjua. Kako bih tebi tu situaciju olakšala, donosim ti nekoliko ključnih stvari na koje je potrebno obratiti pozornost.

Work and Travel, program kulturne razmjene, vrlo je popularan među studentima jer im omogućuje da tijekom ljetnih praznika rade u SAD-u, a potom ondje i putuju. Premda se radi o vrlo zanimljivom, ali i korisnom iskustvu, što mogu potvrditi svi sudionici, mnogi se ne odvaže na odlazak zbog kojekakvih razloga. Kako bi lakše donio odluku, ali onda i što kvalitetnije proveo vrijeme preko oceana, prati seriju članaka četiriju bivših polaznica programa Work and Travel – iz prve ruke. Bilo je riječi o razlozima za prijavu, odabiru poslodavca, a sada saznaj kako i impresionirati poslodavca kad si ga već uspješno odabrao.

Prvi stres u cjelokupnom procesu prijave na Work & Travel program počeo se javljati približavanjem razgovora s poslodavcem, točnije slavnog intervjua. Što će me pitati, kakav ću dojam ostaviti, jesu li američki poslodavci prezahtjevni i hoću li se sjetiti pitati sve što me zanima – samo su neka od pitanja koja su mi prolazila kroz glavu kad sam dobila svoj termin za razgovor. Međutim, već u prvim sekundama intervjua shvatila sam da nema mjesta panici i da je sav spomenuti stres bio bespotreban. Intervju je protekao vrlo opušteno, ležerno i u prijateljskom moodu – baš kakvi su i Amerikanci. Pa, ako si i ti zabrinut oko istoga, savjetujem ti da se opustiš i mirno pripremiš za razgovor.


Vezano: Work and Travel: Savjeti za odabir poslodavca


Kako bih ti olakšala proces pripreme, u nastavku ti donosim nekoliko ključnih stvari na koje bi trebao obratiti pozornost:

  1. Provjeri svoj Skype

Većina intervjua s američkim poslodavcima odvija se preko Skypea, pa se pobrini da sve funkcionira – internetska veza, kamera, zvuk, mikrofon. Savjetujem ti da prije razgovora isprobaš je li sve u najboljem redu kako bi stigao na vrijeme pronaći alternativu.

  1. Informiraj se o budućem poslodavcu

Prije upoznavanja poslodavca poželjno je informirati se o njemu i o poslu za koji se prijavljuješ. Naravno, ne moraš znati povijest osnivanja tvrtke i bespotrebne detalje, ali bitno je da se upoznaš s njezinim radom i prepoznaš njezine kvalitete. Sve informacije najlakše ćeš pronaći na web-stranici svog potencijalnog poslodavca, a možeš potražiti pomoć i od svog agenta, koji će ti uvijek rado izaći u susret.

  1. Pripremi odgovore na najčešće postavljana pitanja

U ovom koraku najviše će ti pomoći agencija preko koje se prijavljuješ na Program. Naime, osim što će ti pomoći kod odabira poslodavca, tvoj agent dat će ti najbolje savjete vezane uz razgovor za posao. Od njega možeš zatražiti listu najčešće postavljenih pitanja na intervjuima pa te ni jedno pitanje neće iznenaditi. Mene je moj poslodavac pitao da mu kažem nešto o sebi i svom obrazovanju, pitao me imam li kakvih prijašnjih radnih iskustava i onda je uglavnom pričao o radnom mjestu na koje se prijavljujem. Piece of cake!

  1. Pripremi pitanja za poslodavca

Unaprijed pripremljena pitanja za poslodavca vrlo su bitan korak tijekom pripreme za intervju. To znači da ćeš iz prve ruke saznati sve o svojim mogućnostima (koliko tipsi možeš očekivati, možeš li računati na prekovremene sate, kakvo ti je radno vrijeme i kolika je mogućnost pronalaska drugog posla). To je korak na kojemu smo se frendice i ja poskliznule, pa ti savjetujem da ne napraviš isto. Postavi milijun pitanja i prouči sve svoje opcije. Nama je poslodavac rekao da ćemo imati tipse, pa smo računale na njih ne znajući da je riječ o svega četiri do pet dolara dnevno (usporedbe radi, serveri znaju imati 50, 100 i više dolara u jednom danu). Stoga, ponavljam, dobro pripremi svoja pitanja!

  1. Obrati pozornost na svoj izgled

I, za kraj, ništa manje bitan – odabir odjeće za intervju. Prvi dojam vrlo je važan i imaj to na umu prije nego što iz ormara izvučeš neku staru trenirku i pustiš kosu da nonšalantno leti na sve strane. Drugim riječima, prije razgovora promisli o tome u čemu ćeš ostaviti dobar dojam, a ja ti savjetujem da to bude nešto jednostavno, elegantno, uredno i čisto.

FOTO: PINTEREST