LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

5 jednostavnih recepata koje možete pripremiti s avokadom

Ovo vrlo neobično i zdravo tropsko voće bogato mastima odlično je za pripremu različitih recepata, od doručaka do deserata. Donosimo njih 5.

Ovo vrlo neobično i zdravo tropsko voće bogato mastima odlično je za pripremu različitih recepata, od doručaka do deserata. Donosimo njih 5.

Avokado, neobično tropsko voće, potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a prvi su ga koristili Inke, Olmeci i Maje. Njegov naziv dolazi od astečke riječi ahuacatl, dok mu je kolokvijalni naziv aligatorska kruška zbog oblika i grube površine kore. Danas spada u jedno od najzdravijih voća zato što ga u najvećem postotku čine masti, a ne ugljikohidrati kao kod ostalih vrsta voća.

Bogat nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, avokado ima mnogo ljekovitih svojstava te je vrlo dobar za zdravlje organizma. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni tlak i razinu kolesterola, štiti vid, obnavlja kožu te poboljšava probavu. Osim toga, odlično pridonosi gubitku tjelesne težine zato što ima nizak udio ugljikohidrata i visok udio vlakana, a vlakna su zaslužna za osjećaj sitosti, koji traje čak i do pet sati.

Osim što je vrlo jednostavan za konzumaciju, avokado nema intenzivan okus tako da se može kombinirati s različitim namirnicama i poslužiti za pripremu kreativnog doručka, glavnog jela, ali čak i deserata. Donosimo nekoliko recepata ukusnih jela s avokadom nakon kojih ćete se uvjeriti u jedinstven okus ovog tropskog voća.

Kriške avokada obavijene slaninom

Sastojci:

  • 3 avokada
  • 24 tanke kriške slanine

Ovo vrlo jednostavno, a ukusno jelo možete napraviti na sljedeći način: narežite avokado na osam jednakih kriški ostavljajući koru te omotajte svaku krišku slaninom. Stavite u pećnicu na 12 do 15 minuta dok slanina ne postane hrskava. Jelo možete poslužiti s umakom po svojoj želji.

Ljetna salata s avokadom i cherry rajčicama

Cheesecake s komadićima čokolade i bez pečenja koji morate probati


Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • začini po želji (kumin, origano, sol, papar)
  • 3 oguljena avokada 
  • cherry rajčice
  • svježi krastavac
  • kukuruz
  • peršin
  • feta sir (po želji)

Prigodna kao ljetni lagani obrok, ovu salatu vrlo je jednostavno napraviti. Avokado, cherry rajčice i krastavce narežite na manje komadiće, dodajte kukuruz, peršin i feta sir te pomiješajte sve s maslinovim uljem i limunovim sokom. Zatim dodajte osnovne začine poput soli i papra, a ostale dodajte po svojoj procjeni i volji.  

Punjeni avokado s piletinom

Sastojci:
  • 3 izdubljena avokada
  • kuhana isjeckana piletina
  • rajčica
  • ljubičasti luk
  • začini (crvena paprika, sol, papar)
  • maslinovo ulje

Ovo je još jedno jelo od avokada koje je vrlo lako i zabavno za napraviti. Za početak izdubite nekoliko komada avokada i prelijte ga limunovim sokom. Zatim u posebnoj zdjeli napravite smjesu od isjeckane piletine, narezanih rajčica, ljubičastog luka, začinite crvenom paprikom, soli i paprom te zalijte maslinovim uljem. Nakon što promiješate smjesu, svaki komad avokada napunite smjesom i uživajte u svojim neobičnim avokado bruschettama s piletinom.

Avokado s jajetom i slaninom

Sastojci:

U očekivanju Baby Lasagne u finalu Eurovizije, donosimo recept za savršene lazanje!


  • 2 avokada
  • 4 jaja
  • začini (sol, papar, peršin)
  • naribani sir
  • 2 bijela luka
  • 2 kriške slanine

Avokado s jajetom i slaninom odličan je izbor za svakodnevni zdrav i brz doručak, a evo kako ga napraviti. Prerežite ga na pola i izvadite košticu. Zatim ga položite na stranu i narežite nekoliko debljih krišaka (s korom) i nožem izrežite rupu u sredini avokada. Na zagrijanoj tavi rastopite maslac i postavite komade narezanih avokada. U svaku rupu razbijte jaje i začinite solju i paprom. Nakon otprilike pet minuta posipajte sir na vrh svakog komada i ostavite još minutu-dvije da se sir rastopi. Avokado s jajetom i sirom poslužite sa slaninom i narezanim lukom.

Čokoladni kolač s avokadom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 zrela avokada
  • 1/2 šalice rastopljenog maslaca
  • maslac od kikirikija
  • 2 žličice soda bikarbone
  • 2/3 šalice granuliranog šećera
  • 2/3 šalice kakaa u prahu
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/2 žličice soli

Kako smo već i rekli, avokado može poslužiti za pravljenje ukusnih deserta, a vrlo je dobar u kombinaciji s čokoladom, kao i u ovom čokoladnom kolaču. Da biste napravili ovaj desert, prvo mikserom ili blenderom pomiješajte sve navedene sastojke dok se ne stvori glatka čokoladna smjesa. Smjesu istresite u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pecite do pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva te pričekajte da se ohladi prije nego poslužite. 

Isprobajte odličan recept za domaći ledeni čaj


FOTO: UNSPLASH