5 jednostavnih recepata koje možete pripremiti s avokadom
Ovo vrlo neobično i zdravo tropsko voće bogato mastima odlično je za pripremu različitih recepata, od doručaka do deserata. Donosimo njih 5.
Ovo vrlo neobično i zdravo tropsko voće bogato mastima odlično je za pripremu različitih recepata, od doručaka do deserata. Donosimo njih 5.
Avokado, neobično tropsko voće, potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a prvi su ga koristili Inke, Olmeci i Maje. Njegov naziv dolazi od astečke riječi ahuacatl, dok mu je kolokvijalni naziv aligatorska kruška zbog oblika i grube površine kore. Danas spada u jedno od najzdravijih voća zato što ga u najvećem postotku čine masti, a ne ugljikohidrati kao kod ostalih vrsta voća.
Bogat nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, avokado ima mnogo ljekovitih svojstava te je vrlo dobar za zdravlje organizma. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava krvni tlak i razinu kolesterola, štiti vid, obnavlja kožu te poboljšava probavu. Osim toga, odlično pridonosi gubitku tjelesne težine zato što ima nizak udio ugljikohidrata i visok udio vlakana, a vlakna su zaslužna za osjećaj sitosti, koji traje čak i do pet sati.
Osim što je vrlo jednostavan za konzumaciju, avokado nema intenzivan okus tako da se može kombinirati s različitim namirnicama i poslužiti za pripremu kreativnog doručka, glavnog jela, ali čak i deserata. Donosimo nekoliko recepata ukusnih jela s avokadom nakon kojih ćete se uvjeriti u jedinstven okus ovog tropskog voća.
Kriške avokada obavijene slaninom
Sastojci:
- 3 avokada
- 24 tanke kriške slanine
Ovo vrlo jednostavno, a ukusno jelo možete napraviti na sljedeći način: narežite avokado na osam jednakih kriški ostavljajući koru te omotajte svaku krišku slaninom. Stavite u pećnicu na 12 do 15 minuta dok slanina ne postane hrskava. Jelo možete poslužiti s umakom po svojoj želji.
Ljetna salata s avokadom i cherry rajčicama
Sastojci:
- maslinovo ulje
- začini po želji (kumin, origano, sol, papar)
- 3 oguljena avokada
- cherry rajčice
- svježi krastavac
- kukuruz
- peršin
- feta sir (po želji)
Prigodna kao ljetni lagani obrok, ovu salatu vrlo je jednostavno napraviti. Avokado, cherry rajčice i krastavce narežite na manje komadiće, dodajte kukuruz, peršin i feta sir te pomiješajte sve s maslinovim uljem i limunovim sokom. Zatim dodajte osnovne začine poput soli i papra, a ostale dodajte po svojoj procjeni i volji.
Punjeni avokado s piletinom
- 3 izdubljena avokada
- kuhana isjeckana piletina
- rajčica
- ljubičasti luk
- začini (crvena paprika, sol, papar)
- maslinovo ulje
Ovo je još jedno jelo od avokada koje je vrlo lako i zabavno za napraviti. Za početak izdubite nekoliko komada avokada i prelijte ga limunovim sokom. Zatim u posebnoj zdjeli napravite smjesu od isjeckane piletine, narezanih rajčica, ljubičastog luka, začinite crvenom paprikom, soli i paprom te zalijte maslinovim uljem. Nakon što promiješate smjesu, svaki komad avokada napunite smjesom i uživajte u svojim neobičnim avokado bruschettama s piletinom.
Avokado s jajetom i slaninom
Sastojci:
- 2 avokada
- 4 jaja
- začini (sol, papar, peršin)
- naribani sir
- 2 bijela luka
- 2 kriške slanine
Avokado s jajetom i slaninom odličan je izbor za svakodnevni zdrav i brz doručak, a evo kako ga napraviti. Prerežite ga na pola i izvadite košticu. Zatim ga položite na stranu i narežite nekoliko debljih krišaka (s korom) i nožem izrežite rupu u sredini avokada. Na zagrijanoj tavi rastopite maslac i postavite komade narezanih avokada. U svaku rupu razbijte jaje i začinite solju i paprom. Nakon otprilike pet minuta posipajte sir na vrh svakog komada i ostavite još minutu-dvije da se sir rastopi. Avokado s jajetom i sirom poslužite sa slaninom i narezanim lukom.
Čokoladni kolač s avokadom
Sastojci:
- 4 jaja
- 2 zrela avokada
- 1/2 šalice rastopljenog maslaca
- maslac od kikirikija
- 2 žličice soda bikarbone
- 2/3 šalice granuliranog šećera
- 2/3 šalice kakaa u prahu
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 1/2 žličice soli
Kako smo već i rekli, avokado može poslužiti za pravljenje ukusnih deserta, a vrlo je dobar u kombinaciji s čokoladom, kao i u ovom čokoladnom kolaču. Da biste napravili ovaj desert, prvo mikserom ili blenderom pomiješajte sve navedene sastojke dok se ne stvori glatka čokoladna smjesa. Smjesu istresite u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pecite do pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva te pričekajte da se ohladi prije nego poslužite.