LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POTVRDILO ISTRAŽIVANJE

Zimi trebamo više sna! To više nije nagađanje, već i činjenica

Shodno nalazima istraživanja, preporuka je da tijekom zimskih mjeseci idemo ranije na spavanje kako bismo se stigli odmoriti i naspavati.

Shodno nalazima istraživanja, preporuka je da tijekom zimskih mjeseci idemo ranije na spavanje kako bismo se stigli odmoriti i naspavati.

Ako imate osjećaj da vam zimi treba više sna nego ljeti, onda to nije samo osjećaj, već prava činjenica. Otkrilo je to i novo istraživanje koje kaže da nam je zimi potrebno više sna nego ljeti.

U studiji koja je objavljena u časopisu Frontiers in Neuroscience otkriveno je kako mnogi ljudi zimi imaju dužu REM fazu sna u odnosu na ljetne mjesece, a to je zato što zimi i noć traje duže.

Istraživanje su proveli stručnjaci s Medicinskog sveučilišta Charité u Berlinu, a u istraživanju je sudjelovalo 292 ljudi. Tražili su od njih da spavaju prirodno, potom su pratili kvalitetu, trajanje i vrstu sna ispitanika. Promatranjem sudionika utvrdili su da vrijeme spavanja zimi bude duže za oko sat vremena nego ljeti. Međutim, to nije sve. Oni su ustanovili da je i REM faza spavanja, povezana s cirkadijalnim ritmom, bila 30 minuta duža zimi, piše B92.

Ljudska fiziologija je smanjena tijekom zime pa se osjećamo prazno u veljači i ožujku, rekao je autor studije doktor Dieter Kunz.

Shodno ovim nalazima, preporuka je da tijekom zimskih mjeseci idemo ranije na spavanje kako bismo se stigli odmoriti i naspavati.