LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životinjski svijet

Ova životinjska vrsta približava se izumiranju: hitno potrebna intervencija

Ova životinjska vrsta približava se izumiranju: hitno potrebna intervencija

Ova životinjska vrsta približava se izumiranju: hitno potrebna intervencija

Crni ledeni kit, vrsta kitova za koju možda niste ni čuli jer je njihov broj izrazito malen – manji od 350 jedinki. Američki stručnjaci za zaštitu prirode nadaju se da će uspjeti spasiti tu veliku životinjsku vrstu od izumiranja, piše Hina.

Naime, poslan je prijedlog promjena američkih saveznih propisa kojom bi se proširilo ograničenje brzine za plovila duž istočne obale SAD-a. No, konzervativni zastupnici protive se prijedlogu.
 

„Nažalost, većina crnih ledenih kitova koje sam vidjela bili su mrtvi", rekla je Katie Moore, morska biologinja Međunarodne zaklade za dobrobit životinja (IFAW) na saslušanju na Capitol Hillu u četvrtak na kojem su zagovornici kitova nastojali utjecati na Kongres, prema Hini.
 

Težak period za ovu vrstu


Crni ledeni kitovi (Eubalaena glacialis) trenutno se bore s „neobičnim razdobljem smrtnosti“, još od 2017. godine te je preostalo manje od 70 rasplodnih ženki. Uzrok bi se mogao sakrivati u stresu s kojim se nose ženke te vrste, a predviđa se da bi vrsta mogla funkcionalno izumrijeti do 2035.

Ova vrsta prepoznatljiva je po duljini od 18 metara i životnog vijeka sličnog ljudskom, a nekada je brojala 20.000 jedinki prije nego što je komercijalni kitolov desetkovao njihovu populaciju. Kitolov je zabranjen 1935. godine, što je dovelo do oporavka i vrhunca od 483 jedinke do 2010. godine, prije sadašnjeg pada.
 

Prijetnja za crne ledene kitove


Ova vrsta bila je tražena zbog masti i rožnatih ploča, koje kitovi koriste za filtriranje hrane koje su snažan, savitljiv materijal koji se koristio u vremenu prije razvoja plastike.
 

„Sudari s brodovima i zapetljavanje u užad koja se koristi za lov na jastoge i rakove dva su vodeća uzroka smrti ove vrste, a situaciju pogoršavaju klimatske promjene koje mijenjaju distribuciju zooplanktona kojim se hrane.“ – piše Hina.

FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA