LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlazak u inozemstvo

Kako raditi, studirati i stanovati u Irskoj

Za Irsku ne treba viza ni radna dozvola, a minimalna satnica je 65,74 kune.

Za Irsku ne treba viza ni radna dozvola, a minimalna satnica je 65,74 kune.

Za razliku od Australije i Kanade, u Irsku je najlakše ući jer ne treba viza i dobiti posao jer nije potrebna radna dozvola. 

Nakon dolaska u Irsku je najbitnije napraviti PPS (Personal Public Service) broj, koji je sličan našem OIB-u, a kojim se ostvaruje pravo na zapošljavanje. Kako bi dobili PPS potrebno je dostaviti putovnicu, potvrdu od hotela ili hostela da boravite u njemu ili dokaz da imate adresu u Irskoj. Primjerice, kao dokaz da živite u Irskoj može poslužiti neki račun koji ste dobili na vaše ime, a PPS broj je gotov u roku od 5 radnih dana te je potpuno besplatan. Poslodavcu je bitan PPS broj kako bi mogao osigurati povrat poreza i osiguranje.

Cijena jednosmjerne avionske karte do Dublina u ovo doba godine je oko 1,800 kuna, ali je u toj cijeni uključeno presjedanje i veliki razmak između letova. Cijena povratne karte je oko 2,200 kuna. Do Corka je cijena jednosmjerne avionske karte oko 1,900 kuna, a povratne oko 3,700 kuna.

Rad u Irskoj

Za rad u Irskoj nije potrebna radna dozvola, a minimalna satnica je 8,65 eura, odnosno 65,74 kune.

Ukoliko u Irskoj želite raditi posao u struci potrebno je dobiti priznanje kvalifikacija. Qualification Recognition Service pomaže u priznanju kvalifikacija, a sve što treba je ispuniti obrazac koji možete preuzeti ovdje, skenirati listu položenih kolegija na hrvatskom i na engleskom jeziku te skenirati diplomu na hrvatskom i engleskom jeziku. Svi dokumenti se šalju na qualadvice@qqi.ie ,a rezultati se primaju e-mailom unutar 12 tjedana.

Poslovi se mogu tražiti na internetskim stranicama irishjobs.iemonster.ie i jobs.ie.

Prosječna plaća u marketingu je 2,296 eura, u oglašavanju 3,083 eura, a u obrazovanju 3,128 eura. Iznos prosječne plaće računovođa je 3,423 eura, inženjera 3,640 eura, a arhitekata 4,017 eura. Liječnici imaju prosječnu plaću 4,629 eura, a direktori i menadžeri imaju najviše prosječne plaće, 6,370 eura odnosno 48,412 kuna.

Prema stranici Going Global, Irskoj trenutno nedostaje ljudi iz područja IT-a, inženjerstva, znanosti, prodaje, prijevoza, zdravstva, financija i industrije te osoba koje tečno govore strane jezike.

Stan se može tražiti putem novina ili pak pomoću agencija, a Dublin je najskuplji kad je riječ o stanarini. Prosječne stanarine za kuću s tri sobe u 2012. godini bile su 1,200 eura mjesečno, a samo soba u kući s drugim stanarima je bila od 350 eura na više. Studenti biraju između studentskih domova, unajmljenih stanova ili boravka kod obitelji čija se cijena kreće između 125 i 180 eura tjedno. U Irskoj je potrebno imati dozvolu za televizor, a ukoliko vas inspektori uhvate bez dozvole kazne se kreću oko 1000 eura.

Kako studirati

Prijave za upisivanje fakulteta u Irskoj vrše se preko CAO (Central Applications Office). Najpriznanija je diploma s „universityja“ kojih u Irskoj ima ukupno sedam. Nakon „universitya“ postoji 14 tzv. „institutes of technology“ koji pružaju programe iz ekonomije, znanosti, inženjerstva, lingvistike i glazbe.Postoje i „colleges of education“ koji pružaju trening za odgajateljice te ostali „colleges“ koji pružaju tečajeve iz područja ekonomije i stručnog osposobljavanja.

Cijene školarina u Irskoj ovise o području zanimanja. Što se tiče preddiplomskog, najjeftinije je studirati ekonomiju, umjetnosti i društvene znanosti čije se školarina kreće između 4,069 i 5,931 eura. Ukoliko netko želi studirati znanost i tehnologije ili postati inženjerom, morat će izdvojiti između 4,069 i 7,582 eura. Najskuplje je studirati medicinu jer školarina iznosi 8,621 eura, odnosno 65,519 kuna.

Ipak, Irska internationalnim studentima nudi velik izbor stipendija o kojima možete više pročitati ovdje. Zainteresirani za studiranje u Irskoj mogu pomoću pretraživača pronaći najbolje opcije za studiranje. Naime, potrebno je samo unijeti željeno područje studiranja, a tražilica će onda izbaciti sve obrazovne institucije koje pokrivaju to područje.

FOTO: IRISH-FLAG.ORG