LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlazak u inozemstvo

Kako raditi, studirati i stanovati u Australiji?

Minimalna satnica je 114 kuna, studenti žive s nepoznatim obiteljima za vrijeme studiranja, a Australija je najskuplja zemlja za strane studente. Što još Australija nudi te kako dobiti studentsku vizu ili radnu dozvolu, pročitajte u tekstu.

Minimalna satnica je 114 kuna, studenti žive s nepoznatim obiteljima za vrijeme studiranja, a Australija je najskuplja zemlja za strane studente. Što još Australija nudi te kako dobiti studentsku vizu ili radnu dozvolu, pročitajte u tekstu.

Australija je multikulturalna zemlja s više od 120 različitih nacionalnosti i ukupno 19 milijuna stanovnika. Zbog visokih plaća i dobro organiziranog zdravstva, Australija je još jedna zemlja na listi poželjnih država za useljenje. Ljeto u Australiji počinje u prosincu, jesen u ožujku, zima u lipnju dok proljeće počinje u rujnu.

Cijene avionskih karata su dosta visoke pa je za povratnu kartu u ovo doba godine do Sydneya potrebno izdvojiti oko 10,000 kuna ili pak oko 6,500 kuna za kartu u jednom smjeru. Cijene avionskih karata variraju ovisno o sezoni pa je tako najjeftinije putovati u periodu od veljače do svibnja i od rujna do početka studenog.

Avionska karta do Pertha je ipak malo jeftinija pa se za kartu u jednom smjeru treba izdvojiti oko 5,900 kuna, a za povratnu oko 8,000 kuna. Do Melbournea povratna karta iznosi oko 9,000 kuna, odnosno oko 6,500 kuna u jednom smjeru.

Koliko iznose plaće?

Na internetskoj stranici australske ambasade ističu kako je najviše stanovnika zaposleno u uslužnim djelatnostima: građevinarstvo, trgovina, vlasnički odnosi, financije, komunikacije, obrazovanje, turizam i poslovne usluge. 

Minimalna satnica u Australiji je 15 australskih dolara, odnosno 114 kuna. Zanimanje koje je među najbolje plaćenima u Australiji je stomatolog, a godišnje zarađuje između 93,000 i 150,000 australskih dolara. Prema tečajnoj listi jedan australski dolar iznosi 5,3 kune što bi onda značilo da stomatolog godišnje zaradi između 483,600 i 795,000 kuna.

U odnosima s javnošću se može zaraditi između 45,000 i 55,000 dolara dok psiholozi zarađuju od 50,000 do 96,000 australskih dolara godišnje. Veterinari zarađuju između 70,000 i 100,000 dolara, a farmaceuti od 60,000 do 120,000 australskih dolara.

Odgojiteljice mogu zaraditi između 45,000 i 85,000 dolara, a učiteljice u osnovnoj školi od 55,000 do 85,000 australskih dolara. Pravnici zarađuju od 65,000 do 190,000, ovisno o području rada. Primjerice, najviše će zaraditi korporativni pravnik, a najmanje pravnik na području komercijalnog prava.

Studiranje u Australiji

Prema anketi koju je proveo Ipsos za banku HSBC, Australija je u svijetu najskuplja zemlja za strane studente. Da bi se dobila studentska viza potrebno je dokazati da imate dosta novaca kako ne bi bili na teret Australiji. Student mora imati novaca kako bi platio povratnu kartu do Australije, dovoljno novaca kako bi platio školarinu koja se kreće od 15,000 do 33,000 australskih dolara te novaca kako bi pokrio troškove života u Australiji koji iznose 18, 610 dolara godišnje.

Zanimljivo je da studenti, osim u studentskim domovima i stanovima, mogu odabrati i tzv. Homestay, odnosno boravak kod obitelji. Homestay zapravo znači da se za vrijeme studiranja živi u kući s obitelji koja je prošla sustav kontrole, a koja se nalazi blizu fakulteta. Cijena Homestaya je od 110 do 270 dolara tjedno, studentskih domova od 80 do 250 dolara, a stanova od 100 do 400 australskih dolara tjedno.

Australska Vlada svake godine otvara natječaj za Endeavour stipendiju koja se dodjeljuje na temelju znanstvenih i stručnih postignuća, a prijaviti se mogu svi Europljani. Stipendija pokriva troškove avionske karte, zdravstveno osiguranje, putno osiguranje, 3000 australskih dolara mjesečno i džeparac od 2000 do 4000 australskih dolara. Očekuje se da će prijave za Endeavour stipendiju za 2016. godinu biti u travnju 2015. godine

Raditi u Australiji

Do radne dozvole dolazi se na sličan princip kao i u Kanadi, o čemu ste mogli pročitati ovdje. Najbitnije je pronaći poslodavca u Australiji koji će biti sponzor. Poslodavca osoba može sama pronaći ili se iskazuje zainteresiranost za radu u Australiji putem SkillSelecta.

SkillSelect je internetska usluga na kojoj pokazujete da ste zainteresirani za rad u Australiji, a potrebno je ispuniti osobne podatke, navesti kvalifikacije i radno iskustvo te pričekati da se zainteresirani poslodavac javi. Nakon toga slijedi intervju, a ukoliko osoba prođe intervju poslodavac je sponzorira za vizu.

Na ovaj način u Australiju dođe najviše računovođa, programera i analitičara informacijskih sustava u poslovanju, a potom tajnice, inženjeri i medicinske sestre. Cijelu listu zanimanja možete vidjeti ovdje. Poslove se može tražiti na internetskim stranicama seek.com i jobsearch.gov.au.

FOTO: WWW.21STCENTURYNEWS.COM.AU