LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad u inozemstvu

Kako raditi, studirati i stanovati u Kanadi

Stomatolozi imaju prosječnu satnicu 400 kuna, školarine su oko 90,000 kuna, a do Kanade možete već za 4,500 kuna. Što sve Kanada nudi i po kojoj cijeni pročitajte u članku.

Stomatolozi imaju prosječnu satnicu 400 kuna, školarine su oko 90,000 kuna, a do Kanade možete već za 4,500 kuna. Što sve Kanada nudi i po kojoj cijeni pročitajte u članku.

Na Facebooku je sve više grupa koje se odnose na iseljenje iz Hrvatske. Uz Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Njemačku među najpoželjnijima je i Kanada.

Grupa Idemo u Kanadu trenutno ima 7.185 članova, a broj članova svakim danom sve više raste. Kanada je poželjna zbog velike ponude poslova, većih plaća i boljih uvjeta rada.

Premda su vize za Hrvate ukinute, isto se ne odnosi na radne dozvole. Ukoliko odete u Kanadu s namjerom da nađete posao, a bez prethodno dobivene radne dozvole, postoje velike šanse da će vas deportirati.

Cijene povratnih avionskih karata do Toronta u ovo doba godine kreću se oko 6,000 kuna, do Vancouvera 8,000 kuna, a do Montreala se avionska karta može pronaći već za 4,500 kuna. Zanimljivo je da na putu do Vancouvera možete uštedjeti novac ukoliko avionom sletite u Seattle i dalje idete busom do Vancouvera. Cijena busa je 40 dolara, a na avionskoj karti se može uštedjeti oko 150 kanadskih dolara.

Postoji nekoliko načina kako u Kanadi možete doći do posla, a samim time i do radne dozvole. Prije svega, potrebno je odlično znanje engleskog ili francuskog jezika. Treba biti spreman na to da neki kanadski poslodavci traže od radnika da već imaju kanadsko radno iskustvo, a može se dogoditi da diploma ili svjedodžba stečena u Hrvatskoj neće biti priznata u Kanadi.

International Experience Canada

Najlakši put do Kanade je International Experience Canada program koji omogućuje hrvatskim državljanima, u dobi od 18 do 35 godina, da odu u Kanadu na godinu dana. Program radi na principu tko prvi njegovo, a mladi mogu birati između tri kategorije.

Prva kategorija je Young Professionals koja je namijenjena osobama koje su diplomirale u Hrvatskoj, a koje žele steći međunarodno iskustvo. Uvjet koji mora biti ispunjen je pronaći kanadskog poslodavca koji će napisati pismo s ponudom za zaposlenje u Kanadi, a koje mora biti povezano s područjem stručnosti. Kvota za ovu kategoriju je 20 osoba.

Druga kategorija je International Co-op koja je namijenjena studentima koji planiraju odraditi praksu u Kanadi kao sastavni dio programa njihovog studija. Uvjet koji se mora ispuniti je pronaći kanadskog poslodavca koji će napisati pismo s ponudom ili ugovorom za obavljanje prakse u Kanadi. Kvota za ovu kategoriju je 5 osoba.

Treća kategorija je Working Holiday koja je namijenjena svima koji žele putovati Kanadom, a usput zaraditi i novac. Radno mjesto se traži nakon dolaska u Kanadu, a obavljaju se poslovi uglavnom iz ugostiteljstva ili turizma. Kvota za ovu kategoriju je 275 osoba.

Prošle godine je prijava za International Experience Canada bila u studentom, a kako bi sudjelovali potrebno je platiti određenu naknadu. Bitno je naglasiti kako je ovaj program jako poželjan te kako se u samo par minuta zauzmu sva mjesta. Više o programu i uvjetima možete pročitati ovdje.

Labor Market Opinion

Sljedeći način kako doći u Kanadu jest da preko tražilice poslova pronađete poslodavca koji bi bio voljan zaposliti vas, odnosno ishoditi radnu dozvolu za vas. Poslodavac će morati dokazati da postoji potreba za zaposlenjem stranca te da ne postoji kanadski radnik koji bi mogao obavljati taj posao.

Neke od stranica za traženje poslova su www.jobbank.gc.ca, www.kijiji.ca i www.monster.com. Na ovaj način možete doći ako imate radnog iskustva ili ako se bavite zanimanjem koje je u Kanadi deficitarno. Treba biti oprezan s poslodavcima koji se oglašavaju na prethodno spomenutim stranicama, pogotovo s onima koji od vas traže određenu naknadu. Ne preporuča se ni stavljanje oglasa da tražite posao jer bi mogli privući razne ljude kojima je u interesu samo izvući novac.

Studiranje u Kanadi

U Kanadi iznos školarine ovisi o tome jeste li stranac ili imate državljanstvo. Prosječan iznos školarine za stranca je u Kanadi oko 90,000 kuna, odnosno 17,571 kanadskih dolara. Cijene se razlikuju od pokrajine do pokrajine te ovise o fakultetu. Primjerice, u pokrajini British Columbia minimalni iznos školarine bio je oko 72,000 kuna. Ako se uzme u obzir da su stomatolozi najbolje plaćeni, onda je i za očekivati da je najskuplji stomatološki fakultet, a slijede ga medicina i pravo.

Osim školarine, međunarodni studenti moraju platiti i zdravstveno osiguranje, a cijene studentskih soba u domovima kreću se od 580 do 860 kanadskih dolara mjesečno. Zanimljivo je da neki fakulteti dozvoljavaju da studenti rade van kampusa, ali je za to potrebno dobiti radnu dozvolu.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, u Kanadi postoji razlika između collegea i universityja. College u Kanadi samo dodijeljuje kvalifikacije te na njima ne možete steći prvostupničku diplomu. Ukoliko želite prvostupničku diplomu, onda se studira na Universityju gdje možete steći i magisterij te doktorat.

Stanovanje

Nije čudno za vidjeti velik broj oglasa koji nude smještaj u podrumima. Upravo takvi stanovi su i najjeftiniji u Kanadi, a cijene stanova kreću se od 500 kanadskih dolara nadalje, odnosno 2,700 kuna. Zanimljivo je da je većina stanova u Kanadi nenamještena, a useljenja su većinom prvih dana svakog mjeseca. Neki stanodavaci traže određenu akontaciju prilikom useljenja, ali i pismo preporuke u kojem piše da ste dobar stanar.

Cijene stanarina nisu toliko velike ako se u obzir uzmu plaće u Kanadi. 

Minimalna satnica u Kanadi je 10,25 kanadskih dolara, odnosno 55 kuna, a na stranici Living in Canada objavljene su najviše prosječne satnice određenih zanimanja. Najviša prosječna satnica koje mogu ostvariti odgojiteljice je 39,66 kanadskih dolara. Što se tiče odnosa s javnošću, najviša prosječna satnica je 29,29 kanadskih dolara, a približno isto je i s novinarima.

Najviša prosječna satnica kod farmaceuta je 46,12 kanadskih dolara, a kod programera 38,46 kanadskih dolara. Fizičari mogu ostvariti najviše 51,44 kanadskih dolara po satu, a geolozi 48,50. Veterinari imaju najvišu prosječnu satnicu 48,46, a odvjetnici 42 kanadska dolara.
Najbolje su plaćeni stomatolozi koji imaju najvišu prosječnu satnicu, čak 75 kanadskih dolara, odnosno 400 kuna.


Što se tiče vozačkih dozvola, prije odlaska u Kanadu potrebno je u Hrvatskoj izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu kako bi slobodno vozili kanadskim prometnicama. Ipak, valjanost međunarodne vozačke dozvole je ograničena. U pokrajini British Columbia, međunarodna vozačka dozvola smije se koristiti samo šest mjeseci, a potom se polaže ispit online i vožnja, ali u vlastitom autu. Najteže je u pokrajini Alberti gdje je zabranjeno posjedovanje više od jedne vozačke dozvole, odnosno ne možete istovremeno imati i vozačku dozvolu od Alberte i Hrvatske.

Tražena zanimanja

Na stranici globalnews.ca navode pet zanimanja za koja u Kanadi trenutno nema dosta kvalificirane radne snage.

1. Registrirane medicinske sestre

Očekuje se da će u periodu od 2011. do 2020. godine biti otvoreno 161,992 radnih mjesta, a da će se popuniti tek 128,671.

2. Menadžeri u zdravstvu, obrazovanju te socijalnim i društvenim uslugama

U periodu od 2011. do 2020. godine bit će otvoreno 66,981 radnih mjesta, a tek 52,247 će biti popunjeno. Ovo uključuje i ravnatelje i administratore u školama.

3. Medicinski tehnolozi i tehničari

Traženi će biti medicinski laboranti, animalni tehnolozi, terapeuti, radiolozi, kardiolozi, tehničari sonografije, dijagnostičari i tehničari elekroencefalografije te ostali medicinski tehničari i tehnolozi, osim iz područja stomatologije.

4. Arhitekti, geodeti i urbanisti

Očekuje se da će biti otvoreno 13,378 radnih mjesta, a da će biti zaposleno tek 12,628 kvalificirane radne snage.

5. Građevinski menadžeri, građevinski radnici i obnovitelji te menadžeri transporta

Najviše će nedostajati menadžera u građevini i u transportu zbog većih stopa umirovljenja od prosjeka.

Postoje još brojni drugi programi preko kojih možete doći do posla u Kanadi, a više o istima možete pročitati ovdje.

FOTO: EN.WIKIPEDIA.ORG