LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski poredak

Sveučilište u Splitu značajno ispred Zagreba na listi tisuću najboljih, Oxford i Cambridge na vrhu

Dva hrvatska sveučilišta pronašla su mjesto na Timesovoj listi najboljih sveučilišta u svijetu. Otkrivamo prema kojim su kriterijima ocjenjivani te tko se sve nalazi na vrhu.

Dva hrvatska sveučilišta pronašla su mjesto na Timesovoj listi najboljih sveučilišta u svijetu. Otkrivamo prema kojim su kriterijima ocjenjivani te tko se sve nalazi na vrhu.

The Times Higher Education objavio je rang listu tisuću najboljih sveučilišta u svijetu. Od hrvatskih sveučilišta na listi su se našli Split te Zagreb. Sveučilište u Splitu zauzelo je mjesto unutar skupine od 501. do 600. mjesta, po čemu je za 200 mjesta prestiglo Zagreb. Sveučilište u Zagrebu smjestilo se u skupinu od 801. do 1000. mjesta.

Istraživanje uzima u obzir ključne značajke poput učenja, istraživačkog rada, prenošenja znanja, citiranosti, doprinosa industriji, međunarodnog pregleda. Osim prethodno navedenih značajki, istraživanje koristi i 13 indikatora koji ukazuju na kvalitetu djelovanja sveučilišta. Važna je i ukupna ocjena.

Najveće razlike između Splita i Zagreba pronalaze se u kriterijima citiranosti, međunarodnog pregleda te cjelokupne ocjene, gdje je splitsko sveučilište nadjačalo Zagreb za gotovo 50% u ocjeni. Citiranost se odnosi na utjecaj koji znanstvena istraživanja imaju na sveučilište. Međunarodni pregled označava odnos domaćih i međunarodnih studenata te globalnu suradnju s drugim sveučilištima. Postotak stranih studenata kod oba sveučilišta izrazito je nizak te iznosi svega 1% od sveukupnog broja.

U top 10 sveučilišta ulaze engleska i američka sveučilišta te jedno švicarsko. Na prvom i drugom mjestu nalaze se Oxford i Cambridge, a pri vrhu su se našli i Stanford, Harvard te Princeton.

Koliko su zapravo hrvatska sveučilišta na slabijoj poziciji vidi se iz usporedbe konačnih rezultata. Cjeloukupna ocjena oxfordskog sveučilišta iznosi 94,3, dok je Split ocijenjen s 30,7 34,9, a Zagreb ocjenom 15,6 21,4. No, da nije sve tako loše dokazuje činjenica kako su dva hrvatska sveučilišta ipak dospjela na listu najboljih tisuću u cijelom svijetu.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR