LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Znate li čemu je današnji dan posvećen?

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježavamo zbog njegove važnosti u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti.

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježavamo zbog njegove važnosti u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti.

Prvi jezik koji osoba nauči u svojoj obitelji naziva se materinji ili materinski jezik, a danas, 21. veljače obilježava se Međunarodni dan posvećen upravo njemu. Prema stručnjacima znanje materinjeg jezika važno je pri formiranju mišljenja.
 


VEZANO: Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima!


 

Važnost materinjeg jezika


Osim toga, neka istraživanja pokazuju da osobe koje nisu svladale svoj materinji jezik, imaju poteškoća s učenjem drugih jezika, ali i učenjem općenito, prema stranici Škole.hr. Od izrazite je važnosti naučiti materinji jezik zbog njegove uloge u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti.

Upravo je zbog toga Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) 1999. godine donijela odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika.
 

Kvalitetno obrazovanje


Nadalje, kulturna i jezična raznolikost pridonose miru, toleranciji i poštivanju drugih kultura, stoga UNESCO naglašava da je temelj višejezičnog obrazovanja upravo kvalitetno obrazovanje jer se na materinskom jeziku podupire učenje, opismenjavanje i usvajanje dodatnih jezika.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA