LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Sretan završetak najpoznatije „Dadilje“ na svijetu

Nakon šest godina na malim ekranima, na današnji je dan 1999. godine snimljena posljednja epizoda sitcoma koji je osvojio svijet.

Nakon šest godina na malim ekranima, na današnji je dan 1999. godine snimljena posljednja epizoda sitcoma koji je osvojio svijet.

Osamdesete su bile godine kad smo stalno svirali, a u devedesetima smo jutra provodili na ulicama s prijateljima, a večeri uživajući u popularnim trash hitovima koji su i danas neizostavni na svim playlistama. Ipak, popodneva su bila rezervirana za televizijske ekrane jer znalo se – taman nakon odmora od ručka kreću popularni sitcomi. Na popisu koji čine Princ iz Bel Aira, Pod istim krovom, Puna kuća, Prijatelji te mnogi drugi dragi nam naslovi neizostavna je i Dadilja koja je čitavih šest godina i tijekom 146 epizoda svojim šarmom osvajala srca publike diljem svijeta.

Kažu da se stvari slažu na mjesto baš onda kad vam se čini da se sve raspada, a to je potvrdila i prodavačica kozmetike iz Queensa koja je, ostavši bez posla i nakon prekida s dečkom, pozvonila bogatom britanskom udovcu na vrata i uzdrmala mu mirni i tihi svijet iz temelja postavši dadiljom njegovo troje djece. Židovska modna kraljica iz Queensa sa sobom dovodi paletu likova koji svojom simpatičnošću, otvorenošću i nespretnošću vraćaju smijeh i živost u Sheffieldov dom. Iako Maxwell ispočetka nije zadovoljan novom dadiljom, ubrzo shvati da je ona baš ono što je njemu i njegovoj obitelji trebalo te se na kraju vjenčaju proširivši obitelj blizancima. Da je granica između ljubavi i mržnje tanka, pokazali su i Niles i C. C. Babcock koji, unatoč brojnim svađama, podbadanjima i prepirkama na kraju shvate da su srodne duše.

FOTO: Pinterest

Humoristična i dirljiva, serija nastala prema ideji Fran Drescher osvojila je, osim srca gledatelja, i brojne nagrade među kojima se ističu Emmy i Golden Rose, a sama je autorica nominirana i za Zlatni globus. U prvoj godini produkcije nije postigla veću popularnost, ali je ubrzo postala jednom od najgledanijih serija svih vremena, posebno popularna preko oceana u Australiji.

Iako bismo sad svi rado upalili samo jednu epizodu (čitaj: barem tri sezone) popularne serije, sa stola nas gledaju skripte i literatura pa smo stoga iskopali zanimljive činjenice o popularnoj Dadilji koje će vas barem nakratko vratiti u imaginarni svijet u kojem ispiti ne postoje. 

1. Iako su Fran Fine u seriji cvjetale ruže u ljubavnoj vezi sa šefom, Fran Drescher u stvarnom se životu razvela 1999. godine od producenta serije Petera Marca Jacobsona.

2. Jacobson je kasnije priznao javnosti da je gej, a u najvećem je šoku bila njegova bivša supruga.

3. Charles Shaugnessy (Maxwell) razočarao je obožavatelje diljem Velike Britanije koji su mu zamjerali nedovoljno jak britanski naglasak, dok ih je Daniel Davis (Niles) svojim oduševio. Zanimljivo je da je Davis zapravo Amerikanac, dok je Shaugnessy Britanac, čime je ironija još naglašenija.

4. Većina je likova u seriji, pogotovo onih koji su činili Franinu obitelj i prijatelje, nazvana po stvarnim osobama iz njezina života. Štoviše, njezin se otac u istoj ulozi i pojavio u seriji.

5. Morgan Guilbert (Yetta) i Renee Taylor (Sylvia) koje glume majku i kćer u seriji u stvarnom su životu gotovo vršnjakinje – dijeli ih samo pet godina.

6. Pas C. C. Babcock Chester u seriji je mrzio Fran dok ju je u stvarnosti obožavao, što i ne čudi jer je to zapravo njezin pas.

7. Fran Drescher samo dvije godine nakon kraja snimanja serije borila se s rakom maternice koji je i pobijedila. Kasnije je o tome napisala knjigu Cancer Schmancer te je osnovala istoimenu organizaciju za pomoć ženama oboljelima od tumora.

8. Charles Shaughnessy 2007. godine imenovan je barunom.

FOTO: Pinterest

9. Madeline Zima (Grace) mrzila je seriju jer se prema njoj na setu nisu ponašali u skladu s njezinim željama.

10. Renee Taylor udebljala se zbog konstantnog jedenja koje je od nje zahtijevala uloga.

11. Madeline Zima, Benjamin Salisbury i Nicholle Tom, koji su glumili Sheffieldovu djecu, ostali su prijatelji i dan danas.

12. Fran Drescher upoznala je upravitelja CBS-a na letu od Francuske do SAD-a i tada mu je predstavila svoju ideju o seriji. Ideja mu se svidjela i godinu dana kasnije Fran je postala naslovni lik projekta svog života.

13. Lauren Lane (C. C. Babcock) zatrudnjela je 1997. godine Nadala se da će producenti uklopiti trudnoću u seriju, no oni su se trudili sakriti tu činjenicu od publike ispred malih ekrana.

14. Srednje je ime Maxwella Sheffielda Beverly. 

15. Najpoznatija dadilja na svijetu okušala se i u ulozi zle maćehe – prvi se put na kazališnim daskama pojavila u brodvejskoj Pepeljugi, a na filmu se prvi put pojavila u Groznici subotnje večeri.

16. Postoji i turska verzija serije nazvana Dadi. Nadamo se da su i u njoj likovi na kraju završili sretno.

17. Iako su Niles i C. C. Babcock zakleti neprijatelji pred kamerama, Lauren Lane i Daniel Davis najbolji su prijatelji u stvarnom životu.

18.  Cijela se serija snimala pred lažnom publikom jer se Fran panično bojala uhoda nakon što je opljačkana u vlastitom domu.

No, možda ipak imamo vremena za samo jednu epizodu, ipak je produženi vikend. 

FOTO: WIKIPEDIA