Devedesete su bile godine

10 „sitcoma” koji su nam obilježili djetinjstvo

Friends

Zbog svoje minutaže, sitcomovi su savršeni za pauzu od rada, učenja ili naprosto života. Iako Marjan Ban tvrdi da su osamdesete bile godine, mi tvrdimo da su to ipak devedesete. Izdvojili smo nama omiljenih deset sitcomova koji su obilježili 90-e.

Sitcom ili situation comedy kratka je humoristična serija koja sve svoje glavne likove vrti u istom okolišu, često ograničenom na jednom kućanstvu, a uključuje humoristične dijaloge.

Sitcomovi su veoma popularni zbog svoje minutaže. Često se radi o rasponu od oko 20 do 30 minuta i savršeni su za neku pauzu od rada, učenja ili naprosto života.

Pjevao je Marjan Ban da su osamdesete bile godine, ali mi tvrdimo da su to ipak devedesete.

Izdvojili smo nama omiljenih deset sitcomova koji su obilježili 90-e. 

10. Sam svoj majstor/Home Improvement (1991. - 1999.)

Serija prati Tima Taylora, njegovu obitelj i susjeda s kojim Tim usputno vodi televizijsku seriju o popravcima u kući. Naravno, to više izgleda kao nered, ali se na kraju sve po dobrom, starom, američkom običaju privede sretnom kraju. Serija se prikazivala od 1991. do 1999. godine

9. Frasier (1993. - 2004.)Ovaj sitcom smješten je u Seattleu, a u prvi plan stavlja Frasiera Cranea, radijskog prihijatra s ludim prijateljima. Serija je zamišljena kao nastavak popularne serije Cheers, u čemu je definitivno uspjela jer se trenutno nalazi pri vrhu najuspješnijih spin-offova u povijesti serija. Jedan od zanimljivih likova je i Niles Crane, Frasierov mlađi i uglađeniji brat koji se zaprepasti na sve i svašta. Serija se prikazivala od 1993. do 2004. godine

8. Roseanne (1988. - 1997.)

Debela osoba u glavnoj ulozi? Ne, dvije debele osobe u glavnoj ulozi? Bili su to komentari na početku prikazivanja ovog američkog sitcoma. Uskoro su se razmahali kada su gledatelji shvatili kako ovaj obiteljski kaos koji se vrti oko Roseanne i njenih bližnjih opisuje i njihov život. Tako su gledatelji prihvatili ove simpatične likove. Serija se prikazivala od 1988. do 1997. godine.

7. Puna kuća/Full house (1987. - 1995.)

Priča ide ovako: uslijed smrti svoje žene, otac odluči uz pomoć rođaka odgajati svoje kćeri. Ako vam nekako zvoni naziv, a niste ni primirisali prije nekoliko godina RTL-u, to je serija kojom su se sestre Olsen proslavile i raznježile Ameriku. Ako ste djevojka, vjerojatno ste seriju pratili zbog Johna Stamosa... Zapravo, kad razmislimo, ova serija ima sve. Dajemo joj punopravno članstvo na listi. Serija se prikazivala od 1987. do 1995. godine.

6. Treći kamenčić od sunca/3rd Rock From the Sun (1996. - 2001.)

Otkrit ćemo vam napokon tu tajnu – treći kamenčić od sunca zapravo je planet Zemlja. Sada kada smo vam raznijeli glavu, možemo se fokusirati na to zašto je ovo jedan od najboljih sitcomova 90-ih. Kao prvo, koncept je različit jer se i uklapa i ne uklapa u sve ove tradicionalne obiteljske sitcomove. Radi se o obitelji izvanzemaljaca koji preuzimaju ljudsko obličje i pokušavaju se uklopiti u ovaj svijet usputno se čudeći svemu na što naiđu, uključujući i ljudske biološke potrebe. Odlična zabavna serija koja se prikazivala od 1996. do 2001. godine.


5. Bračne vode/Married With Children (1987. - 1997.)

Svi ponekad zaborave da naslovnu pjesmu pjeva Frank Sinatra ili se toliko uvukla u uho da u nevjerici prihvaćaju taj podatak. Serija apsolutno pristaje današnjoj kriznoj situaciji gdje se obitelj trudi koliko može da zaradi, ali nekako ne ide i sve vodi u ponor. Klinci nemaju razumijevanja, muž nije zadovoljan ženom... Makar nemamo ništa protiv Peggy, jedino ne bismo voljeli raditi u prodavaonici obuće. Serija se prikazivala od 1987. do 1997. godine.

4. Lude sedamdesete/That 70's Show (1998. - 2006.)

Nastala krajem devesetih, zbog načina snimanja i glume ipak smo ju odlučili uvrstiti na listu. Ne samo zbog toga, nego i zato što je to apsolutno savršena serija koja opisuje mladenački život. Mogli bismo reći da su to Prijatelji na drugačiji, neozbiljniji način. Bila je to odskočna daska za Milu Kunis i Ashtona Kutchera, a bez frke je prikazala neke stvari kakvima zbilja jesu, i to sve smješteno u 70-e. Serija se prikazivala od 1998. do 2006. godine.


3. Princ iz Bel-Aira/The Fresh Prince of Bel-Air (1990. - 1996.)

Ako ste gledali ovu poznatu seriju koja je lansirala Willa Smitha u vrhove, onda znate i sve riječi pjesama (ili barem mislite da znate). Šašavog formata, sitcom nudi uvid u još jednu obitelj koja ima novaca, ali njeguje one krotke i ponizne vrijednosti zamaskirane u moto „zaradi sam“. Iako je stalno repriziraju određene televizijske kuće, čini se da se još nitko nije zasitio fora. Apsolutni hit je i odjeća koju nose glumci, a prikazuje najbolje od 90-ih. Serija se prikazivala od 1990. do 1996. godine.

2. Seinfeld (1989. - 1998.)

Od Seinfelda, preko Seinfelda za druge ljude, ukratko bi se moglo opisati ovu seriju koja je dosada pokupila mnoge epitete i nagrade, poput najbolje napisane serije, čak i najbolje serije svih vremena. Jerry Seinfeld se s Jerryjem Davidom dosjetio kako bi bilo super staviti sebe u seriju i izmisliti fiktivni život koji se vrti oko najboljeg prijatelja, bivše cure i susjeda. Mogli bismo reći da je ova serija oličenje života nakon završetka studiranja (ili nakon kraja serije s prvog mjesta ove liste). Serija se prikazivala od 1989. do 1998. godine, a nedavno je objavljeno kako će se Seinfeld vratiti.

1. Prijatelji/Friends (1994. - 2004.)

Kultna serija koja nikada ne odlazi u zaborav, a prikazuje razne anegdote šest najboljih prijatelja. Publika i glumci zajednički su odrasli uz ovu seriju, a tada relativno nepoznatim osobama ovo je bila odskočna glazba za građenje karijere. Za razliku od ostalih serija, ova uzdiže pojam prijateljstva i daje zasigurno vrijedne životne lekcije. Serija se prikazivala od 1994. do 2004. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

back to the '90s

Bezbrižna vremena djetinjstva

18 razloga zbog kojih je vaš život bio bolji u devedesetima

Ako ste i vi dijete devedesetih, ukrcajte se u naš vremeplov i podsjetite se svih divnih stvari zbog kojih je vaš život tih godina bio sjajan.

Dadilja

Na današnji dan

VIDEO: Sretan završetak najpoznatije „Dadilje“ na svijetu

Nakon šest godina na malim ekranima, na današnji je dan 1999. godine snimljena posljednja epizoda sitcoma koji je osvojio svijet.

HIMYM naslovna

Manje poznati detalji

10 zanimljivosti koje niste znali o popularnom sitcomu „Kako sam upoznao vašu majku"

Mnogobrojni se obožavatelji sitcoma „Kako sam upoznao vašu majku" i danas, nekoliko godina nakon emitiranja posljednje epizode, sa sjetom prisjećaju njujorških zgoda petero najboljih prijatelja Teda, Barneyja, Marshalla, Lily i Robin. Ako i vama ova legendarna petorka nedostaje, provjerite jeste li upoznati s manje poznatim zanimljivostima koje vam o njima donosimo.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Svjetska premijera dokumentarca o hrvatskoj glazbi devedesetih

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.

Kaseta

Povratak u devedesete

Deset pjesama koje su obilježile devedesete

Zakoračimo ponovno u svijet devedesetih i prisjetimo se pomalo zaboravljenih pjesama koje su žarile svjetskom glazbenom scenom te koje su vam zasigurno ostale u uhu, ali i u srcu.