LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Recept za brzo i jednostavno učenje jezika

Svake se godine 26. rujna diljem Europe obilježava Europski dan jezika. Tim povodom donosimo vam recept za brzo i jednostavno učenje jezika koji otkriva najpoznatiji svjetski poliglot, Matthew Youlden.

Svake se godine 26. rujna diljem Europe obilježava Europski dan jezika. Tim povodom donosimo vam recept za brzo i jednostavno učenje jezika koji otkriva najpoznatiji svjetski poliglot, Matthew Youlden.

Drevna izreka kaže da vrijediš onoliko koliko jezika govoriš. Jeste li znali da u Europi postoji oko 225 autohtonih jezika, a to je 3 posto od ukupnog svjetskog broja? U svakodnevnom se životu sve više Europljana susreće sa stranim jezicima. Posljedica je javljanje potrebe za stvaranjem većeg interesa za jezicima među europskim građanima pogotovo zato što su jezici stalno u kontaktu jedni s drugima i utječu jedni na druge na razne načine: engleske posuđenice i izrazi uzeti su iz mnogih drugih jezika u prošlosti, dok europski jezici sada posuđuju mnoge riječi iz engleskog.

Materinji je jezik obično onaj koji netko najbolje zna i najviše koristi. Ali postoje i dvojezični govornici koji govore dva jezika jednako dobro. Dvojezičnost nosi sa sobom mnoge prednosti: čini učenje dodatnih jezika lakšim, proširuje proces razmišljanja i njeguje kontakte s drugim ljudima i njihovim kulturama.

Jezici Europe, IZVOR: Pixabay

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna i to od 2001. godine koja je odlukom Europske unije i Vijeća Europe proglašena Europskom godinom jezika. Cilj je Dana jezika jačati javnu svijest o važnosti učenja jezika, promicati jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te potaknuti cjeloživotno učenje jezika. Tog se dana slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a i oko 60 regionalnih/manjinskih jezika.

– Na talijanskom 'bela dona' znači lijepa žena, a na engleskom opasan otrov; uvjerljiv primjer o bitnoj identičnosti dva jezika. – mudro zbori Ambrose Bierce, američki pisac.

Diljem Europe danas se organiziraju različite aktivnosti poput jezičnih učionica, konferencija i medijskih programa. Kako bi obilježili Europski dan jezika 2016., Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije, Talijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum i British Council zajedno organiziraju natjecanje u pisanju i izvođenju rap pjesama za učenike osnovnih i srednjih škola. Više o detaljima i prijavi, potražite na poveznici.

No, nije to jedini način na koji možete sudjelovati u ovom velikom danu! Bilo kao pojedinac ili u grupi, u okviru organizacije ili samo s prijateljima, ljudi svih dobi mogu se uključiti u proslavu, o čemu možete više saznati na poveznici. Mi vam donosimo recept za brzo i jednostavno učenje jezika koji otkriva najpoznatiji svjetski poliglot, Matthew Youlden.

FOTO: FLICKR