LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tajne iz života jednoga od najvećih redatelja svih vremena

Možda su vam poznati svi Hitchockovi filmovi, no sigurno niste znali sve ove zanimljivosti iz privatnoga života ovoga filmskoga genija.

Možda su vam poznati svi Hitchockovi filmovi, no sigurno niste znali sve ove zanimljivosti iz privatnoga života ovoga filmskoga genija.

Jedan od najvećih filmskih redatelja svih vremena danas slavi rođendan. Na današnji dan, 13. kolovoza 1899., u Leytonstoneu (Engleska) rođen je slavni Alfred Hitchcock – kralj neizvjesnosti i iznenađenja. Svi ga znamo po krupnom stasu i odijelu. Također, podosta je poznato da je volio plavuše i crni humor, no najpoznatiji je, naravno, po svojim filmskim ostvarenjima Vrtoglavica (Vertigo), Ptice (The Birds) i Psiho (Psycho). Povodom njegovog rođendana, otkrivamo vam manje poznate zanimljivosti iz života ovoga iznimnoga čovjeka.

1. Hitchcock je dobio priliku snimati u Disneylandu, ali ga je Disney odbio. Zašto? – Jer je napravio taj odvratni film, nekima poznatiji kao remek-djelo Psiho, koji je pomalo odudarao od Disneyjevog stila.

FOTO: Wikimedia

2. Cijeli se život bojao policije. Ta mu je fobija proizašla iz traume iz djetinjstva. Naime, otac ga je poslao u lokalnu postaju s rukom napisanom porukom u kojoj je stajala očeva molba da ga policajac zatvori na pet minuta u zatvor, za kaznu.

3. Još jedan strah koji ga je morio cijeli život bilo je gledanje njegovih vlastitih filmova

– Užasavam se svojih vlastitih filmova. Nikad ih ne idem gledati. Ne znam kako ljudi mogu podnijeti da pogledaju moje filmove. – rekao je tijekom intervjua 1963.

4. I još jedan. Ovaj je duboko iracionalan – strah od jaja. Možda je bio i najveći njegov strah i ujedno predmet prema kojemu je osjećao najveću odvratnost, toliko veliku da nikad nije okusio jaje. Posebno ga je užasavao žumanjak. Jednom je prilikom izjavio:

– Jeste li ikad vidjeli išta odvratnije od žumanjka jajeta koje se raspada i prolijeva svoju žutu tekućinu? Krv je veselo crvena. Ali žumanjak je žut, odvratan. –

5. Prije izlaska filma, pokušao je kupiti sve kopije originalnoga romana Psiho – kako nitko ne bi mogao saznati kako završava film. Osim toga, svi koji su sudjelovali u nastanku filma morali su potpisati da nikome neće otkriti kraj. Ako ste pogledali film, možete razumjeti zašto.

FOTO: Wikimedia

6. Najkraći govor na dodijeli Oscara bio je – Hitchcockov, kad je preuzeo memorijalnu nagradu za Irvinga G. Thalberga 1968. godine

7. Hitchcock je imao zanimljivu ideju za posljednju scenu filma Sjever-Sjeverozapad (North By Northwest). Naime, Cary Grant trebao je upuzati u nos Abrahama Lincolna na poznatom brdu Mount Rushmore, gdje bi kihnuo i odao svoj položaj negativcima. To je ujedno bio glavni razlog zašto ga je želio snimiti. Nažalost, nije mu bilo dopušteno.

8. godine 1979. dobio je nagradu za životno djelo, zbog čega se šalio s prijateljima kako mora da će uskoro umrijeti. Umro je iduće godine

Obilježite ovaj dan kako i spada – gledajući neki od Hitchcockovih najboljih filmova.

IZVOR: YouTube

FOTO: FLICKR