Na današnji dan

VIDEO: Premijerno prikazan „Psiho”, jedan od najpoznatijih psiholoških trilera

Psiho

Napeta glazba, jeziva atmosfera, mračne tajne i tama ljudskog uma zasigurno su faktori koji i dan-danas privlače mnoge da pogledaju ovaj crno-bijeli klasik.

Na današnji dan, 16. lipnja 1960. godine , tadašnjem DeMille Theatreu u New Yorku premijerno je prikazan jedan od najboljih Hitchcockovih psiholoških trilera – Psiho (Psycho), film koji se redovito uvrštava među najbolje filmove ikad snimljene.

Radnja prati tajnicu Marion Crane (Janet Leigh) koja s ukradenih 40 000 dolara napušta grad te se skriva u zabačenom motelu čiji je vlasnik poremećeni Norman Bates (Anthony Perkins). Bates, prerušen u svoju majku, ubija Marion dok se ona tušira te njezino tijelo stavlja u automobil, ne znajući da je u njemu novac, i baci ga u močvaru. Saznavši se za nestanak novca, angažiran je detektiv kojeg također ubija Bates i ovaj put prerušen u svoju majku. Marionina sestra i njezin ljubavnik Sam ovoga puta uzimaju stvar u svoje ruke i ulaze u Batesovu kuću gdje nalaze njegovu majku u podrumu, a riječ je samo o kosturu s odjećom. Bates biva uhićen i odveden kod psihijatra gdje saznajemo kako je imao samo majku u životu, a saznavši za njezinog ljubavnika, odlučio ih je otrovati. Ukrao je njezino truplo, čuvao ga u podrumu i tako zapravo stvorio drugu osobu u sebi. Kako je on bio ljubomoran na njezine veze, tako je i ona bila ljubomorna na sve žene koje su se njezinome sinu svidjele pa ih je zato ona, odnosno Norman ,morala ubiti.

– She might have fooled me, but she didn't fool my mother

Ovaj poznati psihološki triler, čija je središnja tema tama ljudskoga uma, snimljen je prema scenariju Josepha Stefana, prema istoimenome romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha. Najpoznatija scena, scena ubojstva pod tušem, danas je jedna od najpoznatijih filmskih scena ikada, a navodno je za njezino snimanje bilo potrebno sedam dana i 70 različitih kadrova. Također, važno je i spomenuti kako je Hitchcock isprva želio jazz glazbu kroz cijeli film, a na nagovor skladatelja Bernarda Herrmana na kraju su prevladali žičani instrumenti koji su zasigurno doprinijeli napetoj i jezivoj atmosferi ovog crno-bijelog klasika.

Film je nominiran za četiri Oscara, a osvojio je nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu Janet Leigh. Prije samog prikazivanja u kinima u predvorju su puštane snimke koje pozivaju ljude na gledanje filma, a navodno je Hitchock naredio da se u kina ne puštaju osobe koje su zakasnile na projekciju. No Psiho nam donosi i jednu zanimljivost – to je, naime, prvi američki film u kojem je prikazana wc školjka, odnosno čuje se zvuk puštanja vode. Nakon Hitchcockove smrti snimljeni su prequel, remake spin-off u vidu televizijske serije Bates Motel.

Komentari na članak

Vezani članci

Tina i Nikša

Nostalgija

VIDEO: Pjesme koje su obilježile naše djetinjstvo

Kad se udruži ekipa Studentskog – nastane naj „trash playlista“ koju možete zamisliti.

trčanje start

Sportom do zdravlja

Najmanja količina vježbanja koja je dobra za zdravlje

Svjesni ste da je krajnje vrijeme da počnete vježbati, ali svejedno nemate volje? Provjerili smo koliko minimalno truda morate tjedno uložiti u vježbanje kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Stilizirano „S“

Česta pojava u školskim klupama

VIDEO: Skrivena značenja stiliziranog „S” na rubovima bilježnica učenika i studenata

Što se krije iza simbola „S” koji svi rado crtaju, a nitko mu ne zna pravo podrijetlo i značenje?

BluVinil

Matej Nakić iz BluVinila

„Faks neće patiti zbog benda, kome još treba san!“

BluVinil, autorski bend petorice studenata, novo je ime na glazbenoj sceni. Dečki su nam ispričali što pripremaju za prvi koncert na koji je svoj dolazak već najavilo mnoštvo prijatelja i kolega s fakulteta te kako će u planove benda uklopiti studentske obveze i ljubavni život.

Bugs Bunny: What`s up doc?

Na današnji dan

Najpoznatiji crtani zec osvojio srca publike

Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu, ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji.