LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan kave: Trebamo li se odricati ovog pića?

Neprestano se vode rasprave je li kava zdravo ili nezdravo piće. Kava, ako je uzimamo u preporučenim količinama, može imati brojne pozitivne efekte na naše tijelo. No neumjerenost može rezultirati zdravstvenim problemima.

Neprestano se vode rasprave je li kava zdravo ili nezdravo piće. Kava, ako je uzimamo u preporučenim količinama, može imati brojne pozitivne efekte na naše tijelo. No neumjerenost može rezultirati zdravstvenim problemima.

Kava broji, u svojim različitim oblicima, milijune svojih obožavatelja diljem svijeta koji je svakodnevno konzumiraju. Ispija se uz doručak, dobar razgovor s prijateljima ili pak za preživljavanje ispitnih rokova. Ipak, iako je jedno od omiljenih pića, i dalje se vode rasprave oko njezinih učinaka na naše zdravlje. Trebamo li je izbjegavati? Donosimo nekoliko pozitivnih i negativnih učinaka koje kava vrši na naše tijelo.

  1. Smanjena apsorpcija željeza, cinka i kalcija

Ako osoba koristi suplemente, poželjno ih je uzimati u vremenskom razmaku od uzimanja kave kako se apsorpcija ne bi smanjila. Također, pije li se ona svaki dan, potrebno je pripaziti da se konzumira i preporučena količina kalcija.

  1. Smanjenje rizika od različitih bolesti

Iako se istraživanja na tom području još uvijek provode, kavu se često veže uz smanjenje rizika od karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i Parkinsonove bolesti. No kava može pomoći samo ako je unosimo u ograničenim količinama – manje od 400 mg dnevno.

  1. Poboljšana kognitivna funkcija

Čini se kako je svima poznat razlog uzimanja kave – izoštravanje pamćenja – mit koji se ispostavio istinitim. Uz ovaj ćemo se napitak lakše koncentrirati i zbog toga ga velik broj ljudi uzima upravo prije kolokvija, ispita, sastanaka ili obavljanja važnih poslovnih obaveza.

  1. Povećanje kolesterola i krvnog tlaka

Kava može postati uzrokom povišenog tlaka jer kofein podiže arterijski tlak. Uvijek postoji kava bez kofeina (iako čak i ona ima malu količinu kofeina!) kako bi se izbjegle eventualne negativne posljedice. Ovo popularno piće može biti uzrokom povišenog kolesterola za što je zaslužan spoj kafestol.

Također, valja imati na umu da ćemo je dodavanjem mnogo šećera, mlijeka ili vrhnja za kavu učiniti mnogo nezdravijom. Nije potrebno odreći se kave, ali je svakako važno kontrolirati dnevni unos.

 

FOTO: PIXABAY