LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan Tarika Filipovića, poznatog televizijskog glumca i voditelja koji je sam plaćao svoje školovanje

11. ožujka svoj 47. rođendan slavi jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca i televizijskih voditelja, Tarik Filipović. Glumac se proslavio sudjelovanjem u brojnim televizijskim reklamama, serijama i kazališnim predstavama, a najviše se istaknuo kao voditelj kvizova.

11. ožujka svoj 47. rođendan slavi jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca i televizijskih voditelja, Tarik Filipović. Glumac se proslavio sudjelovanjem u brojnim televizijskim reklamama, serijama i kazališnim predstavama, a najviše se istaknuo kao voditelj kvizova.

Zahvaljujući njemu i njegovim vrsnim voditeljskim i glumačkim sposobnostima, kvizovi kao što su Tko želi biti milijunaš? i 1 protiv 100, kao i popularna humoristična serija Bitange i princeze obilježili su naše djetinjstvo te nas često i dobro nasmijali. Filipovićevu su karijeru, između ostaloga, obilježile i uloge u brojnim kazališnim predstavama te vođenje još uvijek aktualnog HRT-ovog kviza Potjera i zabavne emisije Satirikon.

Tarik Filipović rođen je na današnji dan 1972. godine u Zenici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u svom rodnom gradu, a potom upisuje glumu na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. S obzirom na to da je bio rat, roditelji nisu imali dovoljno novčanih sredstava za njegovo obrazovanje, pa je Tarik bio primoran na samostalno financiranje školovanja. Stoga se bavio različitim poslovima poput prodavanja novina, konobarenja i rada u autopraonici, a pri kraju pohađanja Akademije ulazi u angažman Satiričkog kazališta Kerempuh u kojemu izvedbama predstava Spikom na spiku i Skrivena kamera započinje svoju glumačku karijeru.

1999. godine nastupa u emisiji Treća sreća s kolegom Reneom Bitorajcem. Dvojac se istaknuo i tri godine kasnije zajedničkim vođenjem projekta Noć gutača reklama, a iste godine Tarik počinje voditi jedan od najpoznatijih hrvatskih televizijskih kvizova Tko želi biti milijunaš?

2004. godine s Bitorajcem odlazi na turneju Jadranom s predstavom Magic Act Show koja je odigrana oko 150 puta. Sljedeće godine dobiva ulogu mladog odvjetnika u hrvatskoj humorističnoj seriji Bitange i princeze redatelja Gorana Kulenovića, koja je doživjela izniman uspjeh u zemljama bivše Jugoslavije. Osim u navedenoj seriji, Tarik je glumio i u serijama kao što su Smogovci, Naši i vaši te Lud, zbunjen, normalan.

Kao voditelj prepoznat po iznimno kvalitetnom vođenju kvizova, 2007. godine pristaje voditi novi kviz pod nazivom 1 protiv 100. Ipak, izjavom kako su bolnica u Klaićevoj i dom u Nazorovoj trebali biti cijeli u zlatu koliko su novca dobili, a ne zna se gdje je završio taj novac tijekom vođenja Milijunaša 2009. godine podigao je veliku prašinu pa se ubrzo i oprostio od vođenja popularnog kviza.

Osim voditeljske i glumačke karijere, Filipović se istaknuo i sudjelovanjem u brojnim televizijskim reklamama za Škodu, Volkswagen, Konzum, Diners Club International, Stanley Bet kladionice, Keune te naočale Alain Mikli. Iza sebe ima i mnoštvo filmova od kojih je potrebno istaknuti Okus limuna (1993.), Iza neprijateljskih linija (2001.), Duga mračna noć (2004.), Go West (2005.), U zemlji čudesa (2005.) i ZG80 (2016.). Od kazališnih je sudjelovanja potrebno istaknuti njegovu ulogu u predstavi Maratonci trče počasni krug.

Tarik je i dobitnik brojnih priznanja i nagrada kao što su Rektorova nagrada za glumu u predstavi Kako sada stvari stoje, nagrada Zlatni smijeh za uloge u predstavama Gospon lovacSpika 2IzbacivačiPir malograđanaVježbanje demokracije O medvjedima i ljudima, nagrada za glumu u predstavi Magic Act Show, nagrada Ivo Serdar za ulogu u predstavi Što je smiješno, bando lopovska? te nagrada Fabijan Šovagović za ulogu u predstavi Spektakluk. Osim toga, 2002. godine primio je Večernjakovu ružu za televizijsko lice godine

Kada je riječ o Filipovićevu privatnom životu, od 2007. godine oženjen je bivšom Miss Hrvatske Lejlom Šehović, s kojom je godinu nakon dobio sina Armana. Poznati par predstavlja zaštitno lice zlatarne Križek, a koja trenutno izrađuje žensku kolekciju nakita s Lejlinim potpisom.

FOTO: WIKIPEDIJA