LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Proslava dana ljubitelja sira

Svi siroljupci 20. siječnja obilježavaju dan svoje najdraže delicije. S preko 1400 vrsta u svijetu teško se odlučiti za onaj najbolji. Nastanak same namirnice seže daleko u prošlost, a najveći je sir ikad izložen težio čak 15 tona.

Svi siroljupci 20. siječnja obilježavaju dan svoje najdraže delicije. S preko 1400 vrsta u svijetu teško se odlučiti za onaj najbolji. Nastanak same namirnice seže daleko u prošlost, a najveći je sir ikad izložen težio čak 15 tona.

Za doručak, ručak ili večeru, kao grickalica ili obrok, jedna se namirnica može jesti uvijek i na beskonačno mnogo načina – sir. S obzirom na veliki broj njezinih ljubitelja logično je da se ta ljubav prema omiljenoj namirnici dostojno i proslavi. Zato se 20. siječnja obilježava Dan ljubitelja sira.

Delicija je to u kojoj ljudi uživaju dugi niz godina, a prvi se put pojavila prije više od 5000 godina prije Krista. Iako se ne zna sa sigurnošću kako je zapravo prvi sir napravljen, pretpostavlja se da je nastao slučajno jer se mlijeko prenosilo i čuvalo u želucima ovaca. Nakon nekoliko dana proteini su se razdvojili i proizvod se sačuvao pomoću soli koja se u tu svrhu često koristila.

Tehnički dio proizvodnje sira zapravo vrlo je jednostavan. Mlijeko se zagrijava do određene temperature i u tako zagrijano mlijeko dodaje se sirutka koja ga zgruša. Dobivena smjesa stavlja se u kalupe kako bi se iscijedila sirutka. Vrijeme provedeno u kalupu ovisi o vrsti sira. Svježi sir ubrzo je spreman za konzumaciju, a tvrdi i polutvrdi sirevi stavljaju se na zrenje. 

FOTO: Pixabay

Danas postoji preko 1400 vrsta sira. Razlikuju se po boji, okusu, mirisu, teksturi. Dodavanjem određenih bakterija, enzima i plijesni u kontroliranim uvjetima postižu se te razlike. Njihove cijene također variraju i kreću se u velikom rasponu. Od najobičnijih sireva koji se mogu pronaći u svakom supermarketu, poput gaude, do skupih sireva koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Nutritivna vrijednost također ovisi o vrsti sira. Neki imaju vrlo mali postotak masti, kao mozzarella, naspram sira kao što je mascarpone koji je bogat mastima i odličan izbor za pripremu kolača.

Jedna od zanimljivosti vezanih uz sireve jest da im je okus puno intenzivniji na sobnoj temperaturi. Također, na današnji dan 1964. godine izložen je najveći komad sira na svijetu koji je težio više od 15 tona.

Ovaj dan može se uveličati na više načina. Jedna od ideja je svakako isprobati novu vrstu sira i tako dodati još jedan u već raznovrsnu lepezu najdraže delicije. Kombinacija sira i vina uvijek je dobra ideja, a uz prijatelje i opuštenu večer društvenih igara još bolja. Pizza s četiri vrste sira također zvuči primamljivo, no koji god način odabrali, ne možete pogriješiti. 

FOTO: PIXABAY