LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Predivni običaji bez kojih ne možemo proslaviti Božić

Saznajte kako su nastali običaji koji su i danas neizostavni dio tradicionalne proslave Božića.

Saznajte kako su nastali običaji koji su i danas neizostavni dio tradicionalne proslave Božića.

Danas obilježavamo svetkovinu Kristova rođenja te smo se odlučili osvrnuti na običaje koje vežemo uz ovaj blagdan, a koji korijene vuku od samih početaka njegova slavljenja. Oni su i danas neizostavni dio tradicionalne proslave Božića.  

Teško je povjerovati, ali u počecima kršćanstva, Božić se nije slavio. Tek je u 4. stoljeću Crkva odlučila uspostaviti blagdan Kristova rođenja. Budući da iz Biblije nije poznat točan datum toga događaja, papa Julije I. odredio je 25. prosinac. Smatra se da je izabran upravo taj datum kao protuteža jednom poganskom običaju – rimskim Saturnalijama.

Datum je vrlo brzo prihvaćen te je božićnoj proslavi dodan običaj koji je i danas njegov temeljni dio – polnoćka. Prema predaji, ovaj običaj uveden je po uzoru na ponoćna bdijenja koja su se odvijala u Betlehemu, mjestu Kristova rođenja.

Sama riječ Badnjak dolazi od riječi bdjeti, biti budan u radosnom očekivanju Spasiteljeva dolaska. Badnjak u našim krajevima ima i značenje debla ili panja, koje se palilo na otvorenom ili se unosilo u kuću. Upravo ta vatra i svjetlost općenito, postala je simbol Božića. Krist je donio novo svjetlo i novu nadu svijetu. Zato i danas palimo lampice i svijeće, a da ponekad i nismo svjesni što one simboliziraju.

Božićna svjetla, FOTO: Flickr/LenDog64

Osim lampica, stvaranju božićnog ugođaja u našim domovima posebno pridonosi okićeni bor. Ovaj običaj postojao je prije pojave kršćanstva. Brojni narodi unosili su zimzelene grane u kuću kako bi otjerali zle duhove. Taj običaj s Božićem povezao je Martin Luther koji se često navodi kao začetnik ukrašavanja božićnog drvca.

Ispod božićnog drvca često se mogu naći darovi za naše najmilije. Darivanje u božićno vrijeme prisutno je od samih početaka proslave blagdana. Ova tradicija provodi se u sjećanje na tri kralja koji su se poklonili djetešcu Isusu darivajući ga zlatom, tamjanom i smirnom.

Božićnu proslavu nemoguće je zamisliti bez obilja hrane. Od prvih stoljeća njegova obilježavanja prisutna je posebna priprema za Božić. Ona je trajala nekoliko dana, potom slično kao i danas nekoliko tjedana, te je kroz to razdoblje bio obavezan post. Upravo zbog posta, na Božić se rado blagovalo meso i vino te u dobrom raspoloženju slavio dolazak Spasitelja.

Nadamo se da i vi danas na sličan način radosno slavite Božić te da ste se uz ove običaje prisjetili njegovog istinskog značenja. 

FOTO: FLICKR/JEFF WEESE