LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Animirani filmovi

Obilježava se Svjetski dan animacije: Pogledajte kako je izgledao prvi javno projicirani crtani film

Obljetnica je nastala u spomen na francuskog izumitelja Emilea Reynauda koji je 1892. prvi put javno projicirao crtani film na celuloidnoj vrpci. 

Obljetnica je nastala u spomen na francuskog izumitelja Emilea Reynauda koji je 1892. prvi put javno projicirao crtani film na celuloidnoj vrpci. 

U kontinuitetu, od 28. listopada 2002., u 50 zemalja diljem svijeta obilježava se Dan animacije i animiranog filma. Obljetnica je nastala u spomen na francuskog izumitelja Emilea Reynauda koji je na spomenuti datum, 1892., prvi put javno projicirao crtani film na celuloidnoj vrpci. 

Kompilacija Pantomime Lumineuses (Svjetlosna pantomima), predstavljena je u muzeju Grévin u Parizu, a sastojala se od ukupno tri kratkometražna crtana filma. Stvaranje je započelo nekoliko godina ranije kada je Reynaud, uz asistenciju suradnika, patentirao Théâtre Optique, stroj koji je uz pomoć 36 zrcala proizvodio pokretne slike na platnu. Svaka od tri animacije sastojala se od 500 do 600 pojedinačno nacrtanih slika, a ukupno je trajala oko 15 minuta. Reynaud je pokretao projekciju u pratnji pijanista, a dijalog su vodili glumci iza platna.



Začetnikom animacije u Hrvatskoj smatra se Sergei Tagatz koji je tijekom 1922. realizirao četiri animirana reklamna filma. Veliki procvat hrvatska animacija doživljava 1956., kada se osniva Zagrebačka škola crtanog filma. U sklopu škole, djelovalo je oko 70 različitih autora, a neki od najpoznatijih su: Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić i Vladimir Kristl.

Uz hrvatske crtiće poput profesora Baltazara, Malih letećih medvjedića, Čudesne šume i Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića, svakako valja izdvojiti crtani film Surogat, autora Dušana Vukotića. To je ujedno i prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara u kategoriji - najbolji crtani film.

FOTO: UNSPLASH