LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježava se Dan kakaa – proslavite ga toplom čokoladom

Protiv hladnih dana koji nam stižu najbolje se obraniti toplim napitcima, a posebno jednom dobrom toplom čokoladom koja gotovo da ne bi bila moguća bez otkrića glavnog sastojka – kakaa. Otkrivamo kome smo zahvalni što nam je svugdje dostupna.

Protiv hladnih dana koji nam stižu najbolje se obraniti toplim napitcima, a posebno jednom dobrom toplom čokoladom koja gotovo da ne bi bila moguća bez otkrića glavnog sastojka – kakaa. Otkrivamo kome smo zahvalni što nam je svugdje dostupna.

Napokon je stigao i taj dan, Dan kakaa, sastojka zbog kojega danas pijemo slatki napitak omiljen diljem svijeta – toplu čokoladu. Prvi ga je pio narod Maja još prije 2500 do 3000 godina. Taj drevni narod prvo bi samljeo zrna kakaa i dobiveni prah pomiješao s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi sve to skupa prokuhao. Kako je uopće došao do nas i otkud, pročitajte u nastavku teksta.

Europski istraživači u Južnoj Americi bili su oni koji su u toploj čokoladi uživali i stotinama godina prije nego što su je odlučili donijeti nazad u Europu. Razlog zbog kojeg to nisu napravili ranije teško je odrediti, ali onaj koji nama pada prvi na pamet jest taj da su se oni toliko oduševili mirisima i okusima da nisu htjeli podijeliti ovaj čokoladni raj s ostatkom svijeta još barem neko vrijeme.

Naravno, kako je vrijeme teklo, španjolski kolonizatori oni su koji su najzaslužniji za širenje tople čokolade diljem Europe jer su nam je darežljivo donijeli iz Meksika. Tada šećer još nije bio dostupan svima, pa se često u napitak dodavala aroma vanilije ili neki drugi začin kako bi se ubila izvorna gorčina čokolade. Zanimljiva ideja miješanja čokolade s mlijekom dolazi s Jamajke, a recept u Englesku donio je Hans Sloan i time u potpunosti okrenuo naš čokoladni svijet.

Ako se pitate kako proslaviti ovaj dan, najbolji je način stvarno jednostavan – pijte što više tople čokolade, uživajte u običnoj čokoladi ili, koristeći kakao i neko biljno mlijeko te neki zdraviji zaslađivač, pripremite zdravu slasticu. Okupite se s obitelji i prijateljima te se odvažite probati i neke nove okuse. Od mliječne i tamne pa do bijele ne zna se koja je bolja i ukusnija pa nećete požaliti koju god odaberete. Ako niste sigurni kako pripremiti ovu slasticu, donosimo recept za zdravu varijantu koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

FOTO: PINTEREST