LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Martin Luther King

Na današnji dan 1968. godine je ubijen američki aktivist i borac za ljudska prava, Martin Luther King.

Na današnji dan 1968. godine je ubijen američki aktivist i borac za ljudska prava, Martin Luther King.

Rođen je kao Martin King, no u čast njemačkom reformatoru Martinu Lutheru otac mu mijenja ime. Već u mladosti postaje borac za ljudska prava te organizirajući razne prosvjede polako počinje privlačiti pozornost nacije, te pričajući o brutalnim napadima policije kao odgovor na prosvjede. 1963. godine pomaže u organiziranju Marša na Washington gdje održava svoj poznati govor I have a dream, koji mu osigurava reputaciju jednog od najboljih javnih govornika u američkoj povijesti. Godinu dana poslije King prima Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe za rasnu jednakost te tako postaje najmlađim dobitnikom.

Utjecaji

Započinje svoju karijeru kao pastor u baptističkoj crkvi u Alabami, a glavni utjecaj na njega su imali Isus Krist i kršćanski gospeli čije bi stihove često citirao u svojim javnim govorima i raspravama. Inspiriran je bio i Gandhijevim likom i djelom te je dugo planirao svoj put u Indiju što mu se na kraju i ostvaruje 1959. godine 1965. godine počinje javno kritizirati Vijetnamski rat, a točno godinu dana prije svoje smrti, 4. travnja 1967. godine, pojavljuje se u njujorškoj crkvi Riverside Church gdje iznosi svoj govor Beyond Vietnam: A Time to Break Silence. Otvoreno je govorio protiv američke uloge u ratu, ističući kako SAD želi od Vietnama stvoriti svoju koloniju pa poziva državu na moralnu promjenu.

Atentat

1968. godine, dok je boravio u jednom hotelu u Memphisu, James Earl Rey ubio ga je hicem iz snajpera u 39. godini života. Na njegovom je sprovodu prisustvovalo preko 100 000 ljudi, a na nadgrobnoj su mu ploči postavljene riječi crnačke duhovne pjesme: "Napokon slobodan, napokon slobodan, hvala ti moćni Bože, napokon sam slobodan." U prosincu 1999. godine, završena je građanska parnica protiv vlasnika restorana u zgradi odakle je pucano na Kinga te je zaključeno kako je on zapravo bio žrtva zavjere.

Njegovi su govori ušli u povijest američkog Pokreta za ravnopravnost građana, uspio je preživjeti bombaški atentat te je nekolika puta bio i uhapšen. Od 1986. godine, njegov je rođendan uveden kao praznik te se slavi svake godine

FOTO: FLICKR