LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kako je uvedena telefonska linija koja život znači?

U trenutku kada bi netko okrenuo ovaj broj, u centrali bi se upalila crvena lampica i uključio se zvučni signal, što je bio znak da stiže poziv koji je potrebno odmah preuzeti.

U trenutku kada bi netko okrenuo ovaj broj, u centrali bi se upalila crvena lampica i uključio se zvučni signal, što je bio znak da stiže poziv koji je potrebno odmah preuzeti.

Sve do 1937. godine, odnosno, više od šezdeset godina od izuma telefona, nije postojao broj za brzi poziv hitnim službama u slučaju potrebe. U Londonu je, primjerice, na telefonima sa starim brojčanikom bilo potrebno okrenuti tek nulu i čekati operatera koji je preusmjeravao pozive. Operater bi tada primio poziv te pozivatelja preusmjerio k traženom kontaktu ili hitnoj službi na zahtjev.

Prekretnica se dogodila na današnji dan, točnije, 30. lipnja 1937. godine, kada londonski operateri uvode prvu telefonsku liniju za hitne slučajeve i to s brojem 999. Naime, u trenutku kada bi netko okrenuo taj broj, u centrali bi se upalila crvena lampica i uključio se zvučni signal, što je bio znak da stiže poziv koji je potrebno odmah preuzeti.

Slavimo Dan Europe – Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost!


 

Kako je sve počelo...


Ključno je znati da je prethodna praksa pozivanja s okretanjem nule eliminirala bilo kakve prioritete među pozivima. To je značilo svojevrsno čekanje u redu, neovisno o tome je li slučaj hitan ili nije, dok se prvi slobodan operater ne javi.

NA DANAŠNJI DAN: Stadion Maksimir slavi obljetnicu otvorenja


10. studenog 1935. dogodio se tako požar u jednoj obiteljskoj kući u Londonu, u kojem je poginulo pet žena. Susjed je pokušao nazvati vatrogasce i bio je toliko ogorčen što ga je telefonska centrala Welbeck držala u redu da je napisao pismo uredniku The Timesa, a čitava se priča zahuktala i potaknula vladinu istragu.
 

Zašto 999?


Broj 999 odabran je ciljano i praktično. Naime, korištenjem brojčanika na onovremenim telefonima, brojevi su se okretali, a ne tipkali kao danas. Broj 9 bio je najudaljeniji na brojčaniku, pa se time i teže moglo dogoditi da ga se odabere slučajno. Jednako tako, to je broj koji se na samome kraju brojčanika mogao jednostavno opipati, pa bi ga svatko u hitnom slučaju, čak i kada je mrak ili je prostor zadimljen, mogao odabrati bez pogleda na brojčanik.

Danas se širom planete slavi Dan Harryja Pottera



Danas pak ne bismo mogli računati s takvim brojem, jer se na tipkovnicama može relativno brzo slučajno odabrati. U Europi je stoga općeprihvaćen broj za hitne službe 112, dok je u SAD-u 911.
FOTO: PIXABAY