LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Slavimo Dan Europe – Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost!

Danas, 9. svibnja, obilježavamo Dan Europe, povodom kojeg su organizirane manifestacije na Zrinjevcu te Europskom trgu.

Danas, 9. svibnja, obilježavamo Dan Europe, povodom kojeg su organizirane manifestacije na Zrinjevcu te Europskom trgu.

Svake godine, 9. svibnja, europski narodi slave Dan Europe, dan posvećen prisjećanju na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine. Ta deklaracija postavila je temelje za stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, preteče današnje Europske unije. Uz sve izazove koji su se pojavili na putu, Europa je postala simbol mira, blagostanja i visokih demokratskih standarda. Europska unija predstavlja zajednicu temeljenu na poštovanju ljudskih prava i vladavine prava, nudeći svojim građanima brojne prilike te osiguravajući visoku razinu sigurnosti i slobodu kretanja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ove godine organizira niz događanja povodom Dana Europe. Danas, 9. svibnja, s početkom u 11 sati, održava se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu. Na koncertu će nastupiti Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. U sklopu ovog događaja, biti će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Uz to, na Europskom trgu, s početkom od 12.30 sati, održat će se zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te veleposlanstvima država članica. Posjetitelji će imati priliku uživati u raznim aktivnostima, plesnim nastupima, panelima te prikazivanju kratkih filmova iz država članica EU. Svečani govori povodom proslave Dana Europe bit će na programu u 16 sati.

Projekt EUROPA U KINU, koji provodi MVEP, donosi posebno filmsko iskustvo povodom Dana Europe. Od 8. do 10. svibnja 2024. godine, u Kinu Metropolis, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te u KIC-u biti će održane besplatne projekcije šest europskih filmova.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe posebno je značajno jer se obilježava i 20. obljetnica najvećeg proširenja u povijesti Europske unije, kada je deset zemalja pristupilo Uniji 2004. godine. Osim toga, obilježena je i 10. obljetnica pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, te pristupanje Schengenskom prostoru i eurozoni. Ovi događaji, pišu iz MVEP-a, potvrđuju privlačnost europskog projekta te transformacijsku snagu EU-a u donošenju stabilnosti, prosperiteta i prilika državama članicama i milijunima Europljana.

Navode i da iako se trenutno suočavamo s brojnim izazovima, poput sigurnosnih i klimatskih, Europa se pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kada djeluje jedinstveno i odlučno. Ujedinjena Europa mora biti spremna prihvatiti sve europske nacije koje dijele njene vrijednosti, pružajući im otvorenost i podršku.

Dok se usredotočujemo na budućnost, ne smijemo zanemariti ključnu ulogu nadolazećih europskih izbora u oblikovanju daljnjeg razvoja Unije. U skladu s tim, moto ovogodišnjeg Dana Europe glasi: „Iskoristi svoj glas. Ne dopusti drugima da ti oblikuju budućnost“.
FOTO: GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA