LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Donosimo jednostavan recept za proslavu dana Popajeva omiljenog povrća

Postoji bezbroj načina na koje možemo pripremiti špinat, a mi vam otkrivamo jedan uz koji ćete moći proslaviti njegov dan.

Postoji bezbroj načina na koje možemo pripremiti špinat, a mi vam otkrivamo jedan uz koji ćete moći proslaviti njegov dan.

Na današnji dan, 26. ožujka, obilježavamo Svjetski dan špinata. Špinat je zeljasta biljka iz porodice lobodnjača s tamnozelenim, jajastim ili duguljastim listovima, cjelovitog ruba i ušiljenog vrha. 

Zašto baš naziv špinat?

Naziv potječe od starofrancuske riječi espinache, izvedenice arapskih i perzijskih naziva za to povrće. Ono se najviše uzgaja u mediteranskim područjima, dok je kod nas najviše korišten na obiteljskim gospodarstvima.

Oduvijek su nas roditelji, tete u vrtiću i učitelji tjerali da jedemo špinat jer je navodno jako zdrav. Neki su ga obožavali, a neki su u širokom luku željeli izbjeći to zeleno povrće kao i ostalo zdravo zelenilo. Špinat uistinu ima brojna ljekovita i zdrava svojstva.

Sadrži vitamine A, C i K, beta karoten, lutein te brojne minerale poput kalija, magnezija, cinka i bakra zbog čega naše tijelo štiti od raznih teških bolesti, poboljšava zdravlje očiju, jača imunitet te regulira rad srca i krvni tlak. Osim toga, potiče probavu, poboljšava funkcije mozga te pomaže kod mršavljenja. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa i mnogih ljekovitih svojstava, špinat je vrlo koristan za naše zdravlje.

FOTO: Unplash

Dakle, zato se i preporučuje njegovo korištenje na dnevnoj bazi, a postoji bezbroj načina kako ga možete napraviti i servirati. Može poslužiti kao glavno jelo, kao prilog, za doručak, večeru, smoothie; ma što god vam padne na pamet.

Kako bi se uvjerili da je špinat vrlo ljekovit i koristan te kako bi 26. ožujka posvetili baš špinatu, pripremili smo jedan jednostavan recept sa špinatom kojeg možete napraviti za tren oka.
 

Muffini sa špinatom, sirom i šunkom

Ovo je vrlo jednostavan recept kojim možete eksperimentirati i napraviti ga po svojem ukusu. U svakom slučaju bit će ukusan i zdrav, ali ako nemate ideja i želite se okušati u kuhanju nekog jela sa špinatom, pokušajte s ovim receptom.

Sastojci:

  • jaja  
  • mlijeko                  
  • špinat
  • parmezan ili neka druga vrsta sira
  • šunka i
  • začini (sol, papar, Vegeta, ružmarin, bosiljak)

Nakon što temeljito operete špinat, pomiješajte ga sa svim navedenim sastojcima kako biste dobili bogatu i gustu smjesu. Zatim pripremite kalup za muffine, postavite papirnate košarice za muffine i svaku napunite smjesom dopola kako bi se muffini lijepo napuhnuli. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite ih 15 do 18 minuta dok gornja površina muffina ne dobije zlatnu boju. Uslast!

FOTO: UNSPLASH