LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas slavimo Međunarodni dan prijateljstva: kako pokazati prijateljima koliko vam znače?

Međunarodni dan prijateljstva podsjeća nas na važnost prijateljstva u našem životu i društvu. To je prilika da zahvalimo svojim prijateljima na njihovoj ljubavi i podršci te da se posvetimo jačanju i njegovanju tih dragocjenih veza.

Međunarodni dan prijateljstva podsjeća nas na važnost prijateljstva u našem životu i društvu. To je prilika da zahvalimo svojim prijateljima na njihovoj ljubavi i podršci te da se posvetimo jačanju i njegovanju tih dragocjenih veza.

Danas, 30. srpnja, obilježavamo Međunarodni dan prijateljstva, dan posvećen jednoj od najvažnijih i najljepših veza koje možemo stvoriti u životu. Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je ovaj dan 2011. godine s ciljem promicanja mira, razumijevanja i suradnje među narodima i pojedincima diljem svijeta.

Prijateljstvo je univerzalna vrijednost koja nadilazi granice kultura, religija i nacija. Ono je temelj međuljudskih odnosa i ključan je element za izgradnju boljeg, pravednijeg i mirnijeg svijeta. Prijatelji su oni koji nas podržavaju u teškim vremenima, s kojima dijelimo radosti i tuge, koji nas razumiju i prihvaćaju onakvima kakvi jesmo.


1909. godine prvi puta u povijesti prigodno obilježen dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca


Prijateljstvo ima moć transformirati naš život. Studije pokazuju da ljudi s jakim društvenim vezama imaju bolje mentalno zdravlje, duži životni vijek i jači osjećaj svrhe i sreće. Prijatelji nas inspiriraju, motiviraju i pomažu nam u osobnom rastu. Oni su naše ogledalo i podrška, a često i naši najiskreniji kritičari.
 

Kako proslaviti današnji dan?


Proslava Međunarodnog dana prijateljstva može biti prilika za jačanje veza kroz zajedničke aktivnosti i nova iskustva. Bez obzira na to kako odlučite obilježiti ovaj dan, važno je da se povežete s ljudima koji vas okružuju i uživate u njihovom društvu. Ovaj dan pruža savršenu priliku da zahvalite svojim prijateljima za sve lijepe trenutke koje ste proveli zajedno, te da zajedno kreirate nove uspomene koje će vas zbližiti još više. 

Kako ostati motiviran: 7 savjeta koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu!


Postoji mnogo načina kojima možete obilježiti ovaj dan i pokazati svojim prijateljima koliko vam znače:
  • Organizirajte zajednički izlet – ništa ne jača prijateljstvo kao kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi. Planirajte izlet u obližnji park, planinu ili na plažu. Uživajte u šetnji, pikniku ili raznim aktivnostima na otvorenom, poput biciklizma, plivanja ili igranja odbojke. Ta iskustva ne samo da jačaju vaše veze nego stvaraju i lijepe uspomene koje ćete zauvijek pamtiti.
 
  • Uzmite vremena za kreativnost – umjetnost može biti sjajan način da se povežete s prijateljima. Održite večer kreativnosti u kojoj ćete zajedno slikati, izrađivati nakit ili raditi neki DIY projekt. Možete organizirati i kreativne radionice, gdje ćete učiti jedni od drugih ili se zabaviti istražujući svoje talente. Te aktivnosti omogućuju vam da izrazite svoju maštu i potaknu zajedničke razgovore o vašim interesima.
 
  • Organizirajte večer igara – društvene igre ili videoigre savršeni su način za zbližavanje i zabavu. Pozovite prijatelje na večer igara, odaberite nekoliko omiljenih naslova i uživajte u natjecateljskom duhu. Smijeh i uzbuđenje tijekom igre donijet će dodatnu zabavu, a možda ćete otkriti i nove talente među svojim prijateljima.
 
  • Pripremite zajedničku večeru – kulinarska iskustva često su odličan način za povezivanje. Skupite se s prijateljima i skuhajte zajedno ili naručite omiljenu hranu iz lokalnog restorana. Razgovarajte o svojim najdražim jelima i dijelite recepte. Priprema obroka zajedno potiče suradnju i stvara osjećaj zajedništva, a zajednička večera može postati odlična prilika za otvorene razgovore i razmjenu životnih iskustava.
 
  • Zahvalite jedni drugima – odredite trenutak i način na koji ćete izraziti zahvalnost svojim prijateljima. Možete im poslati kratku poruku, napisati čestitku ili ih iznenaditi usmenim komplimentom. Ta praksa ne samo da jača vaše veze nego stvara i pozitivnu atmosferu među vama. Razgovor o tome koliko cijenite njihovu podršku i prisutnost u vašem životu može dodatno učvrstiti vašu povezanost na ovaj poseban dan.

U današnje digitalno doba tehnologija nam omogućuje održavanje prijateljstava na daljinu. Društvene mreže, videopozivi i aplikacije za razmjenu poruka pomažu nam da ostanemo povezani bez obzira na udaljenost. Međutim, važno je i dalje ulagati u osobne susrete i stvaranje stvarnih, dubokih veza.

Međunarodni dan prijateljstva podsjeća nas na važnost prijateljstva u našem životu i društvu. To je prilika da zahvalimo svojim prijateljima na njihovoj ljubavi i podršci te da se posvetimo jačanju i njegovanju tih dragocjenih veza. Bez obzira na sve izazove s kojima se suočavamo, prijateljstvo je uvijek svjetionik nade i snage.
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA