LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan koji krije tajnu beskonačnosti svemira

Četrnaesti se ožujka diljem svijeta obilježava jedenjem pita, pizza i ostalih okruglih slastica. Povod je tomu „slavljenje“ najpoznatije konstante na svijetu – poznatog broja pi.

Četrnaesti se ožujka diljem svijeta obilježava jedenjem pita, pizza i ostalih okruglih slastica. Povod je tomu „slavljenje“ najpoznatije konstante na svijetu – poznatog broja pi.

Četrnaesti ožujka za neke je možda obični utorak koji sa sobom nosi fakultetske i poslovne obveze, kavice ili sunčanje na klupicama i sunčane šetnjice. No, za sve je matematičare 14. ožujka puno više od običnoga utorka jer se na današnji dan slavi Ludolfov broj, odnosno popularni pi. Arhimedovu je konstantu 1988. godine prvi put proslavio Larry Shaw, a definira se kao odnos opsega i promjera kruga.

Budući da neke države koriste mjesec/dan format bilježenja datuma, pi dan slavi se upravo danas, no on je i jedina konstanta koja se obilježava više puta u godini. Tako zaljubljenici u matematiku pi dan mogu obilježiti i 22. srpnja zbog približne vrijednosti kvocijenta dana i mjeseca, 10. studenoga jer je to 314. dan godine te 4. ožujka jer toga dana prođe 14% trećeg mjeseca godine No, tu zaluđenost najintrigantnijim brojem na svijetu ne staje jer postoji i pi trenutak – trenutak koji se ponavlja svakih sto godina. Posljednji se dogodio 14. ožujka 2015. godine u 9 sati, 26 minuta i 53 sekunde, a koliko će morati čekati do idućega, znatiželjni mogu saznati klikom na timer.

FOTO: Flickr/Pepe Pissinato

U nastavku donosimo još neke zanimljivosti o popularnom broju:

1. Umirovljeni fizičar Larry Shaw prvi je put ovaj praznik beskonačnosti proslavio i time ga utemeljio promarširavši sa svojim kolegama kružnom dvoranom muzeja Exploratorium u San Franciscu nakon čega su jeli okrugle voćne torte. Otad im je takva fešta tradicija.

2. godine 1706. engleski je matematičar William Jones odabrao grčko slovo π kao oznaku za poznatu konstantu.

3. Pi je iracionalan broj, što znači da ga je nemoguće prikazati kao razlomak. Znanstvenici još uvijek nisu uspjeli dokazati da njegove znamenke slijede nasumično.

4. Kako zvuči broj pi, možete saznati zahvaljujući Michaelu Blakeu.

5. Lu Chao prema Guinnessovoj knjizi rekorda drži rekord u broju zapamćenih znamenki – zapamtio ih je 67 890, a da ih izrecitira trebala su mu 24 sata i 4 minute.

6. Zahvaljujući Francuzu Fabriceu Bellardu, danas nam je poznato 2,7 trilijuna znamenki ovog čarobnog broja. Vjerojatno se među njima može pronaći svačiji datum rođenja, broj telefona, matični broj i sl.

7. Ako ste jedan od obožavatelja ovoga broja, možete se priključiti Klubu pi prijatelja i skupa s njima podržati, unaprijediti i slaviti duh broja pi.

8. Pi dan diljem svijeta obilježava se jedenjem okruglih slastica, različitim natjecanjima i igrama, a često se u proslavu uključuje i proslava rođendana legendarnog Alberta Einsteina.

9. Pi nazivaju i brojem svemira jer mnogi ljudi smatraju da se u njegovoj beskonačnosti krije tajna beskonačnosti svemira.

10. Kad biste željeli izrecitirati 6,4 milijardi znamenki broja pi, trebale bi vam 133 godine.

A osim gađanjem pitama ili jedenjem pizza, pi dan možete proslaviti i na velikom tulumu koji PMF-ovci spremaju povodom završetka ispitnih rokova u popularnom Roku. Moto mu je, kako kažu, narodna π kume, π...na tebe je red, a najavljuju i nagrade za najbolje poznavatelje popularnog broja. No, neovisno o tome πjete li večeras tim povodom ili ne, svima vam želimo sretan dan beskonačnosti!

FOTO: PIXABAY