LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednom u sto godina

Pi dan

Na današnji dan, u 9:26:53, obilježava se neslužbeni dan matematičke konstante Pi.

Na današnji dan, u 9:26:53, obilježava se neslužbeni dan matematičke konstante Pi.

Današnji dan, 14. ožujka, poseban je dan za sve ljubitelje matematike. Danas se, naime, obilježava dan matematičke konstante pi (π).

Pi dan osnovao je Larry Shaw, 1988. godine u San Franciscu.

Pi je jedina konstanta koja svoj dan obilježava više puta u godini. Budući da se radi o matematičkom pojmu, datum obilježavanja ovog posebnog dana nikako nije slučajan. Naime, pojedine države koriste „mjesec/dan“ format određivanja vremena dok neke koriste format „dan/mjesec“. Tako se Pi dan može obilježavati i 22. srpnja - Dan približne vrijednosti konstante Pi, prateći matematički račun: 22 dijeljeno sa 7 daje 3,14, što je prosječna vrijednost konstante Pi.

Ipak, većina smatra 14. ožujka datumom koji je rezerviran za obilježavanje Pi dana.

Posebnost ovog dana vezana je i za 2015. godinu. Točnije, dan kao što je današnji, događa se jednom u sto godina, dakle samo jednom u životu. Za iduću ovako blisku podudarnost vrijednosti konstante Pi i datuma mora se čekati do 2115. godine

Obilježavanje ovog dana ide i korak dalje. Točno vrijeme „proslave“ rezervirano je za 9:26:53 danas ujutro. Ako niste ranoranioci i propustili ste ovo povijesno vrijeme, postoji i večernje „slavlje“ u  21:26:53. Upravo tad, datum i vrijeme podudarat će se s prvih 10 brojeva u konstanti Pi, točnije 3.141592653. To se naziva i Pi trenutak.

Za one koji ne znaju, ili su s vremenom zaboravili, konstanta Pi je broj koji nema kraja: ne postoji zadnja decimimala, nemoguće ju je ispisati do kraja. To je najstarija i najpoznatija matematička konstanta.

Svi ljubitelji matematike i brojeva obilježavaju Pi dan na različite načine. Uglavnom pripremaju i jedu pite, sudjeluju u različitim „Pi aktivnostima“ te se zabavljaju onako kako oni nabolje znaju – brojevima, pretvarajući razne datume i vrijeme u drugi brojčani format koristeći Pi ili recitirajući decimale broja Pi.

Spomenuto je da se Pi dan može obilježiti više puta u godini. Osim navedena dva datuma, Pi dan može se obilježiti i na sljedeće datume:

4. ožujka – na taj dan prođe 14% 3. mjeseca u godini

26. travnja – Zemlja je proputovala 2 radijana svoje orbite točno u  41. sekundi, 23. minuti i 4. satu ovog 116. dana u godini

10. studenog – 314. dan u godini

21. prosinca – u jedan sat i 13 minuta nakon ponoći, 355. dan u godini (355 dijeljeno sa 113 daje 3.1415929204)

Na linku možete pratiti koliko vremena preostaje do povijesnog Pi trenutka.

FOTO: FLICKR/PEPE PISSINATO