LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

22 činjenice koje niste znali o najpopularnijoj seriji koja slavi prijateljstvo

Na današnji je dan prije 22 godine emitirana prva epizoda popularne serije „Prijatelji“. Saznajte nešto novo o svojoj omiljenoj seriji s 22 zanimljive činjenice koje vam tom prigodom donosimo!

Na današnji je dan prije 22 godine emitirana prva epizoda popularne serije „Prijatelji“. Saznajte nešto novo o svojoj omiljenoj seriji s 22 zanimljive činjenice koje vam tom prigodom donosimo!

Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courteney Cox), Phoebe (Lisa Kudrow), Joey (Matt LeBlanc), Chandler (Matthew Perry) i Ross (David Schwimmer) – zvuče li vam ova imena poznato? Iako je zadnja epizoda objavljena prije 12 godina, televizijska serija Prijatelji nikada neće izaći iz mode. Ne postoji osoba koja nije pogledala barem nekoliko epizoda i odmah zavoljela ovih šest prijatelja koji se na humorističan i zabavan način nose sa svakodnevnim privatnim i profesionalnim životnim problemima. Na današnji je dan 1994. godine objavljena prva epizoda ove kultne serije.

Ova je američka televizijska serija potrajala deset sezona koje su se prikazivale tijekom deset godina, od 1994. do 2004. godine Radnja se odvija oko šest prijatelja koji su se, živeći na Manhattanu, povezali zahvaljujući dobrosusjedskim odnosima. S fantastičnim glumačkim postavom i ispričanim običnim životnim pričama iz aspekata ljubavi, prijateljstva, obitelji, tuge, sreće i zajedništva, ni ne čudi uspjeh kojim je serija postala jedna od najpopularnijih svih vremena te zaslužila 62 Emmyjeve nominacije.

FOTO: Flickr

Kako bismo se na 22. godišnjicu nastanka šest najdražih televizijskih junaka prisjetili serije, nagovorili vas da ponovno pogledate omiljene epizode ili jednostavno krenete s jednim dobrim maratonom sada kada se jesenski rokovi konačno približavaju kraju, donosimo vam 22 zanimljive činjenice o likovima i radnji serije. Vjerujemo da neke već znate, da ćete se pomoću nekih prisjetiti odličnih trenutaka, ali i da mnoge od ovih činjenica čitate prvi put.

Scenarij se prvotno fokusirao na četiri lika

Iako su prvotno radnju zamislili s četiri glavna lika te sporednim likovima Phoebe i Chandlera, producenti su se predomislili potaknuti razvitkom radnje i odnosima među likovima.

Ljubavni parovi

Producenti su u središte zbivanja prvotno planirali staviti ljubavnu vezu Monice i Joeyja.

FOTO: Flickr

Prioriteti

Od prve je plaće Corteney Cox kupila automobil. Matt LeBlanc otišao je na topli obrok.

Prijateljstvo i izvan kamera

Tijekom snimanja serije nitko od glavnih glumaca nije bio plaćen više ili manje od ostalih. Na početku su svi zarađivali 22 500 dolara po epizodi, a kasnije je taj iznos dosegnuo milijun dolara! Tijekom pregovora, slavna se šestorka uvijek držala zajedno. Kudrow je jednom prilikom izjavila da ih je šestero puno snažnije nego što je svatko zasebno.

FOTO: Flickr

The One Where...

Gotovo svi nazivi epizoda započinju na ovaj način zbog toga što se gledatelji na epizode često referiraju tako, prepričavajući glavne događaje. Budući da se uglavnom nitko ne sjeća pravih naziva pojedinih epizoda, mislili su da će ih ovo učiniti pamtljivijima.

Princess Consuela Banannahammock

Ovako se u jednoj od epizoda zadnje sezone Phoebe predstavila Chandleru i Monici, s napomenom da je prijatelji mogu zvati Valerie. Valerie je zapravo srednje ime Lise Kudrow!

Monicin stan

Tijekom deset sezona, svi su prijatelji u nekom periodu živjeli u stanu Monicine bake – osim Rossa. Ipak, Ross je tamo, prije svih, s bakom proživio jedno ljeto. Također, svi su osim Phoebe živjeli u Chandlerovu i Joeyjevu stanu, iako je i ona tamo ostala tijekom kratkog vremena.

Monicin stan, FOTO: Flickr

Svi su ludi za Rachel

Matt LeBlanc jednom je prilikom priznao da je bio pomalo zaljubljen u Jennifer Aniston na početku snimanja serije, no našalio se na vlastiti račun i zaključio je da se ista stvar ionako dogodila cijelom svijetu nakon gledanja prvih epizoda. U jednom trenutku likovi koje glume, Joey i Rachel, također završe zajedno. Iako gledatelji tu vezu nikad nisu odobrili, producenti su rekli nešto s čim se svi ipak moramo složiti: ponekad se prijatelji zaljube, iako je to možda i pogrešno.

Igračke iz djetinjstva

Svi su likovi čuvali igračke koje su predstavljale neke važne trenutke iz djetinjstva: Rachel je imala Weeblesa, Chandler igračku brodića s kojim se igrao pri kupanju, Joey je čuvao Hugsyja, Phoebe bicikl, Ross lutku, a Monica kućicu za lutke.

I'll Be There for You

Prvotno je za uvodnu pjesmu odabrana Shiny Happy People benda R.E.M, no zamijenjena je pjesmom I'll Be There for You u izvedbi benda The Rembrandts. Pjesma je dosegnula neviđenu popularnost i zasjela na prva mjesta svjetskih top-ljestvica.

Bijeli pas

Joeyjeva je skulptura bijeloga psa zapravo pripadala Jennifer Aniston – poklonio joj ga je jedan prijatelj za sreću na početku glumačke karijere. Aniston ga je posudila za snimanje serije u epizodi kada je Joey postao bogat i kupio mnogo stvari za stan. Pas je postao dio scene, a u jednom ga je trenutku Joey poklonio Chandleru kad se on uselio u Monicin stan – na njezinu nesreću.

Najbolje od najboljega

Najboljim su epizodama ocijenjene The One Where Everybody Finds Out (1999) i, očekivano, The Last One: Part 2 (2004).

Arquette

Vjerojatno ste primijetili da se pored imena Corteney Cox tijekom šeste sezone počelo pojavljivati dodatno prezime. Ako ste se pitali zašto, evo odgovora: Cox se netom prije premijere šeste sezone serije udala za Davida Arquettea. U toj se epizodi pored imena svih glumaca u uvodnoj špici pojavljuje prezime Arquette – kao svojevrsna interna šala. Ipak, tijekom sedme je sezone pored njezinog imena ostalo samo prezime Cox. Courteney je to učinila u sjećanje na oca koji je preminuo 2001. godine

Oskarovci u seriji

Tijekom deset sezona mnoge su zvijezde odglumile manje ili veće uloge u seriji. Među njima našlo se i 11 oskarovaca i oskarovki: Fisher Stevens, Charlton Heston, Sean Penn, Susan Sarandon, Helen Hunt, Julia Roberts, Reese Witherspoon, Robin Williams, George Clooney, Jim Rash i Brad Pitt.

FOTO: Flickr

Muke po naslovu

Za seriju su se razmatrali i nazivi: Friends Like Us, Six of One, Across the Hall i Insomnia Cafe. Na kraju je ipak odabran najjednostavniji i najupečatljiviji, Friends.

Tjestenina sa sirom

Sjećate li se zašto je Monica postala profesionalna kuharica? Upravo zbog Chandlera kojemu je, puno prije radnje serije, za jedan Dan zahvalnosti pripremila tjesteninu sa sirom. Želeći se riješiti zaljubljene Monice, rekao joj je da je tjestenina vrlo dobra i da bi trebala postati kuharicom.

Zaposlena Aniston

Jennifer Aniston pristala je na snimanje desete (i zadnje) sezone samo ako sa svime završe u siječnju 2004. godine, kako bi se mogla posvetiti svojoj filmskoj karijeri.

Uzrečice

Svih šest prijatelja ima karakteristične uzrečice: Rachel smo često mogli čuti kako govori otegnuto no, Monica pomalo iritantnim visokim glasom govori I know kada je uzbuđena, Phoebe kaže Oh, no svaki put kada se dogodi nešto loše. Svi Joeyjevu uzrečicu How You Doin' prepoznaju kao zavodnički signal, Chandler često naglašava riječ be pri izgovaranju retoričkih pitanja, a Ross vrlo nervozno i uz blesavi smiješak govori Hi kad je u neugodnoj situaciji.

Joeyjev sretan završetak

Kada su raspravljali o mogućoj vezi Phoebe i Joeyja, producenti su Joeyjev ljubavni završetak odlučili ostaviti misterioznim. Na taj se način pretpostavilo da će gledatelji dulje razmišljati o seriji nakon njezinog završetka te raspravljati o tome je li ostao sam ili je ipak pronašao ljubav.

Priča o Rachel i Rossu koja se nije dogodila

Planirano je da između epizoda The One Where Estelle Dies i The One With Rachel's Going Away Party bude još jedna u kojoj bi Ross otišao u Pariz za Rachel, gdje bi se ponovno zaljubili. Nažalost, to su ipak izbacili jer su za zadnju sezonu dobili samo 18 umjesto 24 epizode.

Prve i zadnje riječi

Monica izgovara prve riječi u prvoj epizodi serije, a Chandler zadnje u zadnjoj epizodi, kao zaključnu točku cijele priče, ali ipak i nastavak njihovih prijateljstava i ljubavi.

Mogli smo uživati jednu sezonu dulje

U skladu s popularnošću, ponuđena im je i jedanaesta sezona, no šestorka je to odbila uz objašnjenje da bi to uništilo reputaciju serije i razvodnilo priču.

FOTO: Flickr

Iako se slažemo sa zadnjom činjenicom, svejedno bi bilo lijepo da smo mogli vidjeti što se našim najdražim prijateljima i cimerima dogodilo poslije. No, nije li uvijek tako? Vjerujemo da ćete se nakon ovoga morati malo podsjetiti i pogledati barem najbolje trenutke serije. A možda i razmisliti o osobama koji žive u stanu ili domskoj sobi nasuprot vašoj i sklopiti neko novo prijateljstvo.

FOTO: FLICKR