LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Ivana pl. Zajca: premijera

Ravelov Bolero spojio četiri koreografije i brojne plesače

Premijera „4 bolera” u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci protekla je uspješno i praćena je velikim odazivom publike. Donosimo osvrt na izvedbu.

Premijera „4 bolera” u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci protekla je uspješno i praćena je velikim odazivom publike. Donosimo osvrt na izvedbu.

Zarazna melodija Bolera, skladbe francuskog kompozitora Mauricea Ravela, djelovala je na baletne umjetnike riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca tako da su stvorili balet u četiri dijela – kao što mu i samo ime govori – 4 bolera. Radi se o spoju četiriju koreografija, klasične i moderne glazbe te brojnih plesača.

U četirima dijelovima baleta pojavljuju se performeri različita izraza: od baletnih plesača, pijanista, opernih pjevačica do glumaca plesača. Vođeni su četirima koreografima različite nacionalnosti, čija je suradnja, sudeći po povezanosti koreografija u jedno umjetničko djelo, dala odličan ishod. Svaki od četiri bolera osebujni je dio baletne cjeline. Spaja ih Ravelova glazba koja na trenutke zamire pa veličanstveni pokreti ispunjavaju tišinu, a onda se iznova oglašava i postepenim pojačavanjem ispunjava prostor.

Blještava scenografija uz ljepotu skladnih tijela plesača doprinosi vizualnom dojmu, zbog čega je publika s užitkom pratila izvedbu. Posebnu vrijednost cijelom baletu daje posljednji dio: mladenački ples na Ravelovu skladbu Bolero djeluje ugodno, hipnotizirajuće na publiku, koja se osvijestila tek spuštanjem zastora, nakon čega je uslijedio dug i glasan pljesak.

Premijera baleta 4 bolera praćena je velikim odazivom riječke publike. Sljedeće izvedbe najavljene su za prosinac.

FOTO: FACEBOOK: HNK ZAJC