LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi roman

Novi roman Lee Brezar „Godina Štakora“ reakcija je na burnu 2020.

Autorica koristi simboliku kineskog horoskopa za tumačenje krize čije je drugo lice prilika koju treba prepoznati, a donosi novu kvalitetu života.

Autorica koristi simboliku kineskog horoskopa za tumačenje krize čije je drugo lice prilika koju treba prepoznati, a donosi novu kvalitetu života.

Altea je popularna influencerica s poduzetničkim ambicijama kojoj lockdown ugrozi planove. Bernard je korumpirani bankar koji se, tražeći iskupljenje, slomi na kauču psihologinje Ignacije, a Mario je pisac s nestalnom inspiracijom, koji napiše roman o Bernardovu životu i doživi uspjeh...

– Tijekom pandemijske godine često smo se koncentrirali na izvanjski svijet koji još češće nije imao i još uvijek nema odgovore na nama važna pitanja. Jedno od tih pitanja je i pitanje slobode - u svijetu prepunom paradoksa, koje je ujedno i tema romana Godine Štakora. Nakon svega doživljenog fokus pada na sadašnjost i naša osobna uvjerenja koja jedino i uvijek možemo mijenjati, što je i moj odgovor na pandemijsku krizu – izjavila je Lea Brezar povodom izlaska Godine Štakora.

U romanu Godina Štakora Lea Brezar uplela je sudbine šestero likova koje će potres i epidemija u 2020. godini dovesti pred zid. Kolektivna kriza dovela je osobne krize do pucanja, a rješenja nisu jednostavna. No, Lea Brezar blagonaklona je prema svojim junacima koji postaju svjesni nužnosti katarze, pa tada čak i zatvor može biti put u slobodu.

– Moja je krajnost u kojoj živim svoj duhovan život jednaka tvom mraku materijalnog – kaže Bernardu psihologinja Ignacija na jednom mjestu, kada postaje jasno da roman „Godina Štakora“ nije samo roman o šest likova, već roman o nama.

Dvanaest godina kasnije, također u godini Štakora, junaci romana ponovno se okupljaju i zbrajaju životni saldo, osobni kao i kolektivni.

– Hrvatska teško proživljava procvat svjesnosti, to nam je nažalost krimen. Svjesni smo da smo potpuno nesvjesni, ali korak dalje ne mrdamo. Politika je ista. Izmjena stranačkih grupa vrti se već desetljećima kao rulet. Dvije boje su uvijek u igri, pobjeđuje ona sljedeća.

Četvrti roman spisateljice i pjesnikinje Lee Brezar putokaz je prema višoj razini svjesnosti i odgovornosti. Roman Godina Štakora brzog je, suvremenog tempa, a na kraju poglavlja navedene su fusnote s objašnjenjem pojmova koji su označili doba u kojem živimo.

FOTO: UNSPLASH