LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj zagrebačkog HNK-a

Među 166 pristiglih dramski tekst mlade Monike Herceg proglašen najboljim; izvest će se 2021.

– Čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame. – rekla je Monika Herceg.

– Čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame. – rekla je Monika Herceg.

Među 166 pristiglih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst koji je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, najboljim je proglašen uradak nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti. Jednoglasna je to odluka ocjenjivačkoga suda Drame HNK-a koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

– Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame. – rekla je Monika Herceg.

 

Foto: Mara Bratoš


Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK-u u Zagrebu nakon 1969. godine. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

– Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili. – istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja.

– Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj. – zaključila je intendantica.

Drama Gdje se kupuju nježnosti Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

FOTO: PIXABAY