LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

THE FALL OF THE HOUSE OF USHER: dobrodošli u kuću strave!

Na streaming platformi nalazi se u top 10 serija ovog tjedna, a posjeća na jednu školsku lektiru!

Na streaming platformi nalazi se u top 10 serija ovog tjedna, a posjeća na jednu školsku lektiru!

The Fall Of The House Of Usher (2023.) : drama, jedna sezona, IMDb 8,1/10
 

Radnja: Roderick i Madeline Usher izgradili su farmaceutsku kompaniju i bogato carstvo, postignuli privilegiju i moć, no tajne izlaze na vidjelo kada nasljednici dinastije počnu umirati.

Svako dijete je različito i specifično; Camille je morski pas publiciteta, Frederick je glupan, Tamerlane vodi mužev biznis, Leo radi igrice, Victorine je ratoborna doktorica, a Prospero se još uvijek pronalazi. Tu je i sadašnja supruga Juno, koja ima tek trideset godina i vidno se ne uklapa u ovu nesvakidašnju obitelj. Protiv njih igra tužitelj Dupin koji već godinama pokušava stati na kraj svim zlodjelima farmacijskog diva.„Ekskurzija“ – film Une Gunjak koji nas uvodi u svijet tinejdžera i seksualnog sazrijevanja


 

Edgar Allan Poe kao inspiracija


Serija koristi pripovijest Edgara Allana Poea za izgradnju priče o obitelji koja je izgradila farmaceutsko kraljevstvo pod pomalo nejasnim okolnostima i ocu koji gleda kako sva njegova djeca umiru u razmaku od dva tjedna.

Vidljiva je Poeova slutnja užasa unutar moderne priče s velikom glumačkom postavom i zadržava koncentraciju gledatelja. Korištenje načina da serija počinje krajem i donosi ovu složenu priču zapravo funkcionira jer omogućuje putovanje naprijed-natrag kroz vrijeme. Već znaš da je svih šest potomaka Usherovih ubijeno u razdoblju od dva tjedna; sada možeš vidjeti kako su brat i sestra izgradili carstvo, počevši od najsitnijih detalja. Još vidiš kako su se suparništva izgradila u obitelji kada se pojavila ideja da se jedan od njih okrenuo protiv njih i da radi s FBI-om.

BABY REINDEER: Možeš imat' moje tijelo, ali dušu ne...


Naposljetku, teško je reći zašto je kuća „pala“. Možda od zapuštenosti i nebrige, možda zato što se sama obitelj Usher raspadala, razloga je bezbroj. Na tebi je da saznaš.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

*Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.