LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okupljanje knjigoljubaca

Fakultet hrvatskih studija dobio svoj čitateljski klub; voditeljica nam je otkrila kako funkcionira

Čitateljski klub studenata osnovan je krajem listopada na Fakultetu hrvatskih studija u sklopu udruge studenata Studia Croatica. Saznajte kako je prošao prvi službeni susret 20 aktivnih članova koji su raspravljali o knjizi „Životinjska farma” Georga Orwella.

Čitateljski klub studenata osnovan je krajem listopada na Fakultetu hrvatskih studija u sklopu udruge studenata Studia Croatica. Saznajte kako je prošao prvi službeni susret 20 aktivnih članova koji su raspravljali o knjizi „Životinjska farma” Georga Orwella.

Prošlog je tjedna, 28. listopada 2020, u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija održan prvi službeni susret čitateljskog kluba studenata. Inicijativa za osnivanjem Čitateljskog kluba studenata Fakulteta hrvatskih studija pokrenuta je tijekom ljeta ove godine. Prema riječima voditeljice kluba Monike Jerković, njegov je neslužbeni rođendan 21. srpnja, no legitimno je osnovan tek početkom listopada, na prvom sastanku udruge studenata Studia Croatica s tog fakulteta.

Klub trenutno broji 20 aktivnih članova koji će se prema dogovoru sastajati svaka dva ili tri tjedna, sukladno fakultetskim obvezama i slobodnom vremenu, te zajednički razgovarati, raspravljati i donositi zaključke o određenoj knjizi. Kod članova se, kako kaže voditeljica, potiče domišljatost pri izboru literature. Svakome je omogućena izbornost i prihvaća se svaki prijedlog željene literature za čitanje ako ga je moguće ostvariti. Uzima se u obzir dostupnost knjige, količina i broj stranica te naravno, mišljenje ostalih članova o predloženoj knjizi. Svatko ima pravo na svoj izbor, a sljedeća knjiga odabire se glasanjem članova. Osim voditeljice i članova, na sastanku je prisutan još jedan član; profesor sa smjera kroatologije, izv. prof. dr. sc. Davor Piskač, koji s članovima sudjeluje u raspravi, potiče temeljitu analizu i usmjerava raspravu. 

Pitali smo Moniku Jerković što ju je potaknulo na osnivanje kluba. Navela je sljedeće:

– Klub je osnovan na moju inicijativu u smislu da sam pokazala interes za osnivanjem takve vrste kluba kao jedne od sekcija unutar udruge Studia Croatica, ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez konstantne podrške ostalih kolega iz Udruge, prvenstveno njezinog predsjednika, Matije Čeha, koji je oduvijek bio najveća podrška. Po pitanju razloga zbog kojih sam pokazala inicijativu za osnivanjem kluba, svi se u konačnici mogu svesti na jedan jer sam vjerovala da će među studentima postojati interes za takvu vrstu kluba, što se na koncu pokazalo i više nego točnim.

O tome koliko je zadovoljna odazivom, trenutnom popularnosti i uspješnosti novoosnovanog kluba, rekla je:

– Čitateljski klub trenutno se sastoji od 20 aktivnih članova, a objave na društvenim mrežama Udruge povezane s njim pregledane su gotovo 2000 puta po objavi, što je velika brojka za jedan običan čitateljski klub FHS-a. Osobno smatram kako je na njegovu popularnost putem društvenih mreža prvenstveno utjecao izbor literature koja se do sada čitala. Odazivom sam i više nego zadovoljna, a prvi službeni susret kojega smo imali, na kojemu se raspravljalo o knjizi Životinjska farma Georga Orwella, pokazao je da gotovo dva sata rasprave nipošto nisu dovoljna, što me veseli. To je samo još jedan dokaz koji ide u prilog tome da smo osnivanjem kluba postupili ispravno. Jer kako bi rekao jedan od mojih najdražih književnih junaka, Augustus Waters: Mi smo na vožnji u vlaku koji ide samo prema gore.

 
FOTO: Facebook / Udruga studenata Studia Croatica
 
Pitali smo i jednog od članova kluba, studenta smjera povijesti i kroatologije, zašto se učlanio u Klub i kakvi su njegovi dojmovi s prvog službenog susreta: 

– Za čitateljski klub čuo sam od prijatelja koji je već bio član. U želji da se pridružim Klubu potaknuo me izbor knjige koju smo čitali; Orwellova Životinjska farma. Knjiga je fantastična i glavni je motiv za moje aktiviranje. Dojmovi sa sastanka su izuzetni. Društvo je zainteresirano i rasprave traju konstantno, uz naravno uvažavanje tuđeg mišljenja i prava na riječ. Drago mi je što se studenti bave čitanjem na društvenom fakultetu na kojem je prirodno da se puno čita. S obzirom na to da je Klub pokrenut od strane studenata još me više veseli da su pojedinci spremni angažirati se za širenje vlastitih pogleda, a i tuđih. Volio bih da nas svakim sastankom bude sve veći broj jer što više mišljenja čujemo, to ćemo više naučiti. Ljepota čitanja je u različitosti interpretacija.

U zanimanju što o čitateljskom klubu misli profesor kroatologije, Davor Piskač, zamolili smo ga da podijeli svoje mišljenje. Pritom je naveo i jedan od zanimljivih problema današnjice koji se uvelike očituje kod mlađih generacija: 

– Čitanje dobre književnosti na dobar način je zapravo rijetko u današnje vrijeme. Istina je da se čita više, no isto tako je istina da se čita i površnije i da se uglavnom mlađi čitatelji ograničavaju samo na razumijevanje događanja i prihvaćaju ih da kao takvi postoje. Rijetko se kada čitatelji zapitaju o psihološkoj motivaciji likova, o njihovim mislima i emocijama i kako misli i emocije utječu na nastanak događanja, a pogotovo se rijetko pitaju šo su likovi mogli učiniti da se možda nepovoljna događanja pretvore u povoljnija za sebe. Čitateljski klub njeguje ovaj potonji pristup gdje se pomno analiziraju i misli, i emocije, i događanja oko likova i dovode u međusobnu vezu s pojedincem, ali i društvom u kojem pojedinac živi. Njeguje se živ i praktičan pristup književnosti kao zaista onoj koja se može nazvati magistrom vitae, a ne samo oblikom senzacionalizma, zabave i prikrate vremena. Isto tako njeguje se suvremen pristup shvaćanja uloge književnosti u suvremenom društvu, rasterećen od tradicionalnih okamenjenih interpretacija. Čini mi se da prvi sastanak našeg kluba čitatelja odražava upravo ovakva razmišljanja pa ga smatram izuzetno zanimljivim i poticajnim. Užitak je na takav konstruktivan i moderan način razmišljati o književnosti.

U Klub se mogu učlaniti svi studenti preddiplomskoga, diplomskoga i poslijediplomskoga studija Fakulteta hrvatskih studija te svi profesori i zaposlenici Fakulteta hrvatskih studija. Dodatne informacije dostupne su na Facebook stranici.

FOTO: FACEBOOK/UDRUGA STUDENATA STUDIA CROATICA