LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana o uzgoju životinja za izradu krzna

Veliki pomaci u Hrvatskoj na području zaštite životinja

Nakon 10 godina prijelaznog razdoblja činčile, koje su uzgajivači koristili za deranje kože, napokon više nisu životinje od kojih će se proizvoditi odjevni predmeti.

Nakon 10 godina prijelaznog razdoblja činčile, koje su uzgajivači koristili za deranje kože, napokon više nisu životinje od kojih će se proizvoditi odjevni predmeti.

Punih je 10 godina je potrebno kako bi se okončala jedna od najokrutnijih praksi prema životinjama – mučni uzgoj i smrt radi deranja krzna činčila. Prvog siječnja 2017., nakon 10 godina prijelaznog razdoblja, u Hrvatskoj je na snagu stupila hvalevrijedna zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesena Zakonom o zaštiti životinja 2006. godine Stupanje ove zabrane na snagu rezultat je dugotrajne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja.

Naime, 2006. godine zabrana o uzgoju životinja za izradu krzna postala je dio Zakona o zaštiti životinja te je većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, prestala s proizvodnjom te nakon prvih par godina prijelaznog razdoblja preorijentirala svoje poslovanje. Međutim, manjina uzgajivača je nastavila praksu s naglaskom na pobunu protiv zakona. Tijekom ljeta 2015. uslijedilo je, isključivo zbog pritiska uzgajivača činčila, donošenje prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja kojim se je namjeravalo pogodovati preostalim uzgajivačima. No građani i aktivisti oštro su se usprotivili ukidanju zabrane.

FOTO: Prijatelji životinja

Unatoč tome, u prosincu 2016. godine otvorena je nova javna rasprava kojom se predložilo, po hitnom postupku, produljivanje prijelaznog razdoblja na još godinu dana. Kao razlog za produljenje roka navele su se činčile koje su još premlade za deranje krzna i trudne ženke činčila koje bi trebali usmrtiti ako se prijelazno razdoblje ne produlji na još godinu dana. Prijatelji životinja i građani poručili su da to nije potrebno jer su to uzgajivači već mogli učiniti najmanje deset puta, a za sve preostale činčile uz pomoć građana, ponudili su udomljavanje.

Kada se 2006. godine raspravljalo o tome hoće li prijelazno razdoblje biti pet, sedam ili čak deset godina, propisano je iznimno dugačko desetogodišnje prijelazno razdoblje upravo kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost neprovođenja ove važne zakonske odredbe. Produljenje tog razdoblja predstavljalo bi kršenje ljudskih i životinjskih prava, negiralo bi samu bit funkcioniranja pravne države te bi bilo u suprotnosti volje velike većine hrvatskih građana. Ponovno se uključilo građane koji su glasali o tome hoće li nove tisuće činčila u Hrvatskoj još godinu dana biti izložene životu u malim kavezima, bolestima, abnormalnom stereotipnom ponašanju, poremećajima u reprodukciji te u konačnici brutalnoj smrti radi krzna. Javnost je i ovaj put s gnušanjem odbila prijedlog s ciljem daljnjeg mučenja životinja, kao što je to učinila i prije 10 godina, braneći odredbu koja je ponos cijele Hrvatske.

Vijest o stupanju zabrane na snagu s velikim veseljem i ponosom dočekali su brojni građani Hrvatske, ali i inozemstva. Prijatelji životinja, članovi međunarodne koalicije Fur Free Alliance koja broji četrdeset članica, odnijeli su vegansku tortu Ministarstvu poljoprivrede u znak zahvale na podršci Zakonu i životinjama. Ministar Tomislav Tolušić primio je, u ime Ministarstva, predstavnike Udruge te je pritom izjavio:

– Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od 10 godina da preusmjere svoju proizvodnju – rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka. Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja. –

Komentari podrške i čestitke pristižu sa svih strana pokazujući da javnost iznimno cijeni dobre odluke, a jedan od njih upućen je od PETE koja je ovu odluku pozdravila objavom na svojoj Facebook stranici. Odluku je poduprla i Sharon Osbourne (supruga poznatog glazbenika Ozzyja Osbournea), koja je već ranije pisala bivšem ministru Romiću i tražila zabranu uzgoja te uputila pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i zahvalila mu za dosljednu provedbu zakona. Odlukom su posebno zadovoljni Prijatelji životinja koji nastavljaju s borbom za zaštitu prava životinja u Hrvatskoj:

– Zahvaljujemo svima koji su pomogli u ostvarenju ove velike pobjede za životinje, ali i za ljude. Zajedno nastavljamo širiti svijest o tome da nam, uz brojne dostupne tople materijale, životinjsko krzno i s tim povezan krvavi uzgoj ne trebaju. S obzirom na to da će se ove godine izglasati novi Zakon o zaštiti životinja, što je najavio i ministar Tolušić, nastojat ćemo što više utjecati na pozitivne izmjene u korist povećanja zaštite životinja, ali i donošenja zabrana mnogih zlostavljačkih praksi prema životinjama. Prije svega, smatramo važnim zabraniti ubijanje pasa u skloništima i držanje pasa na lancu, čemu se protivi većina hrvatskih građana te vjerujemo da tu možemo zajedno uspjeti. Osim utjecaja na zakonske izmjene, naš rad bit će i dalje usmjeren na edukaciju javnosti o pravima životinja, kao i na promicanje veganstva kao najutjecajnije promjene koju svaki pojedinac može učiniti za životinje. – izjavili su Prijatelji životinja.

FOTO: PINTEREST