LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kampanja protiv uzgoja životinja radi krzna

Višnjić, Kostelić, Vanna, Nižetić, Šulentić: "Činčile su zakon!"

– Naziv kampanje ''Činčile su zakon'' dvosmislena je poruka koja govori o tome koliko su činčile simpatična, predivna, inteligentna i zanimljiva bića koja trebaju našu pomoć, ali i o tome da su već zaštićene Zakonom, što bi trebale i ostati – kaže Luka Oman.

– Naziv kampanje ''Činčile su zakon'' dvosmislena je poruka koja govori o tome koliko su činčile simpatična, predivna, inteligentna i zanimljiva bića koja trebaju našu pomoć, ali i o tome da su već zaštićene Zakonom, što bi trebale i ostati – kaže Luka Oman.

Spasimo činčile i poboljšajmo Zakon o zaštiti životinja glavni je cilj i misao vodilja kampanje Činčile su zakon. Iako su trenutačno činčile zaštićene člankom u kojemu stoji da se životinje ne smiju uzgajati radi krzna, nakon devet godina prijelaznog razdoblja, prijeti mu ukidanje. To je opravdano diglo na noge hrvatsku javnost s više od 70 posto građana koji su za spašavanje toga članka i poboljšanje Zakona o zaštiti životinja. Ovu inicijativu podržali su i ambasadori kampanje Goran Višnjić, Ivica Kostelić, Vanna, Luka Nižetić i Iva Šulentić.

 

Foto: Prijatelji životinja

Oni su odlučili jasno i glasno iskazati svoj stav o krznu, važnosti spašavanja činčila te potrebi za boljim zakonom za sve životinje. Kako bi izazvali suosjećanje prema svim životinjama pa i činčilama, fotografirali su se s njima u naručju te im je svatko poslao jasne poruke podrške. Njihove poruke i fotografije mogu se vidjeti na plakatima diljem Hrvatske i na službenoj Facebook stranici kampanje, gdje će se uskoro moći pogledati i videoisječci potpore spomenutih ambasadora kampanje.

 - Iako je inicijativa kampanje krenula od ideje da se spriječi uzgajanje činčila radi krzna, njezini ciljevi mnogo su veći - pojašnjava Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.


 Naziv kampanje ''Činčile su zakon'' dvosmislena je poruka koja govori o tome koliko su činčile simpatična, predivna, inteligentna i zanimljiva bića koja trebaju našu pomoć, ali i o tome da su već zaštićene Zakonom, što bi trebale i ostati. Izmjena Zakona treba ići isključivo u smjeru poboljšanja i u korist životinja jer, primjerice, još uvijek nije zabranjeno ubijanje pasa u skloništima, iskorištavanje konja za izvlačenje trupaca i slične prakse koje nisu prihvatljive u civiliziranome društvu dodaje Oman.
 

Podsjetimo: Goran Višnjić još je prije deset godina sudjelovao u kampanji Prijatelja životinja, u suradnji s organizacijom PETA. Nedugo nakon njegove poruke protiv krzna, u Hrvatskoj je zabranjen uzgoj životinja zbog krzna. To je bila velika pobjeda za životinje i civilizacijsko dostignuće koje su prihvatile i brojne druge države. Osim njega, dosadašnjim inicijativama Prijatelja životinja pridružio se i Luka Nižetić, sudjelujući u kampanji Za Hrvatsku bez krzna.

I vi se možete pridružiti kampanji potpisivanjem peticije na službenoj stranici udruge Prijatelji životinja
. Fotografije s plakata, poruke kampanje i dodatne informacije mogu se pratiti putem poveznice. Također, možete označiti svoju profilnu sliku nazivom kampanje.
 

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA